Skip to main content
Căutare

Care sunt cauzele diareei

Există mai multe lucruri care pot determina diareea şi toţi suntem diferiţi. S-ar putea reduce la alimentele pe care le mănânci sau stresul din viaţa ta, sau se poate să fi contractat un virus stomacal sau din cauza menstruației lunare.

Sursă:

http://emedicine.medscape.com/article/928598-clinical#b5

QA Text: 
QA Question: 

Obiceiurile alimentare şi produse alimentare

Ar putea părea evident, dar ceea ce mănânci şi modul în care mănânci îți poate afecta cu adevărat sănătatea digestivă. Consumul de alimente la care corpul tău este sensibil sau pur şi simplu mâncatul prea mult sau prea repede poate juca fiecare un rol în instalarea diareii.

Sursa:

Diareea - Kenneth D. Fine

Redăm câteva din cele mai frecvente cauze de diaree legate de alimentație:

 • Mâncatul prea repede. Durează 20 de minute pentru ca stomacul tău să-i comunice creierului tău că este plin, aşa că mâncând prea repede înseamnă că este posibil să mănânci prea mult şi să ai mai mult de digerat.
 • Înfulecarea alimentelor. Atunci când înfuleci, înghiți aer, ceea ce poate conduce la formarea bulelor de aer şi la o digestie grea.
 • Consumul de mese consistente, grele. Acestea necesită mai mult timp pentru a le digera şi își obligă sistemul digestiv să lucreze mai mult.
 • Mâncatul seara târziu. Sistemul digestiv este cel mai puțin eficient la sfârşitul zilei.

Suntem cu totii diferiţi. Ceea ce poate declanşa diareea pentru o persoană, ar putea fi bine pentru o alta, sau chiar să acționeze ca un calmant. Astfel, redăm unele alimente care pot provoca, de obicei, diareea:

 • Alcool
 • Alimente picante
 • Alimente prăjite şi grase
 • Fructe sau legume în exces
 • Lactate
 • Cafea şi ceai
 • Îndulcitori artificiali

Nu uita că simptomele pot să nu fie cauzate de alimentele pe care tocmai le-ai mâncat, ci de ceea ce ai mâncat cu o zi înainte. Sau poate să nu aibă legătură cu mâncarea, ci cu cât de repede, cât de târziu sau cât de mult ai mâncat.

Sursa: Reddy N Diareea cauzată de alcool

Sursa: Jensen-Jarolim E et al Condimentele picante influenţează permeabilitatea monostraturilor intestinale epiteliale umane Societatea Americană de Ştiințe nutriționale 1998

Sursa: Diaree - Kenneth D. Fine

Sursa: Diaree - Kenneth D. Fine

Sursa: http://www.naturalnews.com/023469_sorbitol_diarrhea_patients.html

Sursa: J. Psihiatrie Clin. 1981 mai; 42 (5): 185-8.
manifestări somatice ale cafeinismului
Victor BS, Lubetsky M, Greden JF.
Rezumat

Congestia nazală apare atunci când vasele de sânge ale membranelor mucoasei se dilată, iar zona devine inflamată, îngustând pasajele nazale, care provoacă crearea de mai mult mucus şi face dificilă respirația.

Congestia poate să apară din diferite motive: de la alergii la infecții, cu secreție purulentă sau apoasă şi poate să fie sezonieră sau perenă, după cum se menține sau nu în timp. Cu toate acestea, tipul cel mai frecvent de congestie se produce din cauza unei infecții cauzate de o răceală sau gripă, în 71% din cazuri.

Congestia nazală este adesea însoțită de alte simptome, cum ar fi dureri faciale, strănut sau nas care curge. Dacă apar febra şi durerile de cap sau durerile de urechi, poate fi vorba de otită sau sinuzită, caz în care trebuie să mergi la medic.

Sus
QA Question: 

Alergii alimentare şi intoleranţe

Alergiile alimentare şi intoleranțele poate provoca, uneori, diaree. În timp ce mulți oameni au o alergie autentică la alimente, multe alte persoane care cred că ar putea avea o alergie au de fapt o intoleranță - iar cele două cazuri sunt foarte diferite.

Sursa:

Epidemiologia alergiilor alimentare în Europa: o revizuire sistematică şi meta-analiză B. I. Nwaru

Alergiile la alimente. Dacă ai o alergie la alimente, organismul tău tratează anumite alimente ca pe o amenințare şi sistemul imunitar luptă împotriva lor. Reacțiile alergice includ strănut, erupții cutanate şi umflături şi apar în mod normal, la câteva minute de la contactul cu alimentele alergene.

Sursa:

Wang J Alergii alimentare

Intoleranţele alimentare. O intoleranță alimentară nu implică sistemul imunitar şi reacțiile sunt legate de obicei de stomac. Ele tind să se dezvolte ore sau chiar zile după consumul produsului alimentar declanșator.

Sursa:

Choices NHS Alergie alimentară sau intoleranță (http://www.nhs.uk/Livewell/Allergies/Pages/Foodallergy.aspx)

Intoxicație alimentară. Daca mănânci sau bei apă sau alimente contaminate, există şanse mari să faci gastroenterită - şi, odată cu ea, diaree. Gastroenterita este atunci când stomacul şi intestinele devin inflamate, fiind de obicei cauzată de o infecție virală sau bacteriană.

Sus
QA Question: 

Stresul

Ştim că presiunile vieții moderne pot avea un impact real asupra vieţii noastre de zi cu zi şi să fie un declanşator comun pentru diaree.

 • Când te confrunți cu stresul şi se instalează anxietatea sau nervozitatea, corpul produce adrenalină şi alţi hormoni, care accelerează funcționarea sistemului nervos. Acest lucru poate face ca unii dintre muşchi să lucreze prea repede. În cazul în care muşchii intestinelor se accelerează, ritmul normal al sistemului digestiv va accelera şi el.

Digestia mai rapidă înseamnă că intestinele tale absorb mai puțin lichide, ceea ce face scaunele mai frecvente şi apoase - ceea ce cunoaştem ca diaree. Doar o mică reducere a lichidului pe care îl absorbim poate fi suficientă pentru a provoca o repriză de diaree. Şi, dacă suferi de Sindromul Colonului Iritabil, ai mai multe şanse să experimentezi mai frecvent diareea legată de stres.

Fonte:

http://www.nhs.uk/Conditions/Irritable-bowel-syndrome/Pages/Introduction...

Sus
QA Question: 

Norovirus

Norovirusul este cea mai importantă cauză virală a gastroenteritei şi o cauză comună a diareii. Gastroenterita este o infecție şi inflamație a stomacului şi a intestinelor. Uneori, cunoscut sub numele de virusul de vomă de iarnă, Norovirusul este cauzat de o serie de virusuri diferite, dar fiecare variantă a virusului poate provoca gastroenterita.

Copiii sunt susceptibili la un virus numit Rotavirus, care produce aceleaşi simptome ca şi Norovirusul la adulți.

Simptomele includ de obicei vărsături şi diaree.

Sus
QA Question: 

Diareea călătorului

Diareea este cea mai frecventă afecțiune de sănătate de care suferă turiştii atunci când se află în străinătate şi poate perturba cu adevărat ritmul normal al corpului tău – ca să nu mai vorbim de vacanță.

Sursa:

http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/travelersdiarrhea_g.htm

Dacă ai gastroenterită în străinătate, ar putea fi ceea ce se numeşte diareea călătorului, care poate fi cauzată de mâncatul sau băutul de apă sau alimente contaminate. Aceasta poate fi, de asemenea, provocată de consumul de alimente grele sau condimente necunoscute sau prin expunerea la tipuri noi de bacterii.

Sus
QA Question: 

IBS

Sindromul de colon iritabil, sau IBS, este o stare foarte frecventă care poate provoca diaree. În jur de 10% până la 20% dintre adulți prezintă simptome de IBS la un moment dat în viaţa lor.

Sursa:

http://www.nhs.uk/Conditions/Irritable-bowel-syndrome/Pages/Introduction...

Deşi cauza exactă a IBS nu este pe deplin înțeleasă, ştim că este vorba despre intestine sensibile. Pentru unii oameni, IBS poate fi agravat de stres sau de anumite alimente şi, pentru unii, simptomele persistă ani de zile, ceea ce poate însemna ani de diaree acută frecventă.

Redăm mai jos unele simptomele comune ale IBS, care pot varia de la o persoană la alta:

 • Dureri abdominale de tipul crampelor
 • Senzație de plin şi balonare
 • Flatulenţă
 • Constipație şi/sau diaree persistentă
 • Mucus şi scaune trecătoare
 • Senzație că nu ți-ai golit complet intestinele
Sus
QA Question: 

Menstruaţia

Aproximativ o treime dintre femei prezintă diaree în jurul perioadei ciclului menstrual. Aşa că, dacă ești una dintre ele, fii sigură că e absolut normal.

Sursa:

site-ul Imodium® (însă MyRhythm spune 37% - Sursa: McNeil Products Ltd. Sondajul Adevărului Inconfortabil, iunie 2011)

Deşi nu este pe deplin înțeles, se crede că schimbările hormonale care au loc în timpul ciclului menstrual sunt cauza diareii legate de menstruaţie.

Vinovatul ar putea fi în special un produs chimic numit prostaglandină, care este eliberat în timpul menstruației. Prostaglandina face muşchii din intestine să se contracte şi acest lucru poate duce la diaree şi dureri de stomac atunci când ești la menstruaţie.

Surse:

Whitehead et al Dovezi pentru exacerbarea sindromului de colon iritabil în timpul menstrelor Gastroenterologie. 1990 iunie: 98 (6): 1485-9.

Bernstein 2-14

Dajani EZ, Shahwan TG, Dajani NE: Prostaglandinele şi axa creier intestine. J Physiol Farmacol 2003, 54 (Suppl 4): 155-164

Sus

Acest medicament conţine clorhidrat de loperamidă şi se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Viza de publicitate nr: 2520/10.10.2023

Imodium®2 mg comprimate orodispersabile

Comprimatele orodispersabile Imodium®2 mg ți se dizolvă foarte repede pe limbă, acestea fiind potrivite pentru momentele în care ești foarte ocupat.

Tratarea diareii

Nu ai de ce să suferi – sau să riști deshidratarea - atunci când poți trata diareea şi să-ți continui ziua. Imodium® 2 mg ajută la restabilirea ritmului normal al sistemului tău digestiv.