Skip to main content
Căutare

Ce trebuie să ştii şi Întrebări frecvente

Cu siguranţă nu ești singurul care suferă de diaree şi dorim să dispui de toate informațiile de care ai nevoie ca să te simți mai în largul tău cu privire la gestionarea bunăstării tale digestive.

Cu o experiență de 40 de ani în tratarea diareii, am aflat răspunsurile la întrebările obişnuite cele mai frecvente. De asemenea, îți prezentăm articole interesante despre diaree, precum şi caracteristici legate de pe IBS şi probiotice.

Acestea sunt întrebările adresate cel des de clienții noştri, împreună cu ritmului tău digestiv..

QA Text: 
QA Question: 

Ce este diareea?

Diareea este un simptom de perturbare a sistemului digestiv şi ai putea fi surprins de cât de uşor acesta se poate dezechilibra.

Atunci când sistemul digestiv are un ritm normal, produsele alimentare şi lichidelor. trec în mod obișnuit din stomac în intestinul subțire. Hrana este apoi descompusă şi nutrienții sunt absorbiți, împreună cu cea mai mare parte a lichidele. Deşeurile rămase şi apa trec în colon (intestinul gros), unde este absorbită mai multă apă şi în final deşeurile sunt eliminate sub formă de scaune.

Atunci când celulele din intestinul subțire sau colon sunt iritate, mişcarea relaxată şi regulată a intestinelor poate deveni hiperactivă. Astfel, sărurile esențiale şi fluidele, precum şi substanțele nutritive din alimentele pe care le mănânci, sfârşesc prin a fi trecute prin colon prea repede, organismul absoarbind mai puţine lichide, rezultatul fiind scaune moi sau apoase, cunoscute în mod obișnuit sub numele de diaree.

Sus
QA Question: 

Sindromul Colonului Iritabil

Sunt multe lucruri pot înclina balanţa sistemelor noastre digestive sensibile. Pentru majoritatea oamenilor problema este ocazională - un virus de stomac sau este legată de călătorie. Alții suferă mai frecvent şi, pentru ei, cauza poate fi reprezentată de schimbarea produselor alimentare (sau băuturilor) şi stării de spirit (cum ar fi stresul), care ar putea acționa ca element declanşator pentru un episod de diaree.

Redăm mai jos câțiva factori comuni care ar putea provoca diareea:

 • Dispoziție. Traversezi o perioadă deosebit de stresantă? Stresul, anxietatea şi nervozitatea pot juca un rol cheie în dezechilibrarea sistemului tău.
 • Alimente. Cunoaşterea alimentelor "declanşatoare", a băuturilor şi obiceiurilor alimentare este o modalitate importantă de limitare a incidenței diareii.
 • Intestine stresate. Acest lucru este uneori diagnosticat ca sindromul de colon iritabil.
 • Alergii alimentare şi intoleranțe. Acestea sunt diferite, dar ambele pot provoca diaree. Ține un jurnal alimentar pentru a ajunge să ştii ce funcționează şi ce nu funcționează pentru corpul tău.
 • Menstruația. Multe dintre femei reacționează la schimbările hormonale lunare, atunci când episoadele de diaree pot fi mai frecvente.
 • Gastroenterita. Aceasta este o inflamație a stomacului şi a intestinelor cauzate de o infecție bacteriană.
 • Norovirus. Este cea mai importantă cauză virală a gastroenteritei şi o cauză comună de diaree, precum şi de vărsături. Este cauzată de o serie de virusuri diferite, dar fiecare variație a virusului poate provoca gastroenterita.
 • Intoxicație alimentară. Consumul de alimente sau băuturi contaminate poate duce la gastroenterită şi diareea asociată acesteia.
Sus
QA Question: 

Trebuie să tratez diareea?

Conform studiului nostru, din peste 2000 de suferinzi de diaree acută frecventă în 14 țări, 84% dintre noi ne simţim slabi şi resimţim oboseală atunci când suferim de diaree acută. Acest lucru nu ne surprinde dacă luăm în considerare pierderea de fluide şi săruri importante din corpul nostru. Deci, de ce să o lăsăm netratată, dacă diareea se poate ameliora, împreună cu simptomele sale incomode şi efectele de deshidratare?

Sursa:

site-ul Imodium® (însă MyRhythm spune 85% - Sursa:. Planificarea de Marketing Incite Imodium U&A: Oportunități strategice de creştere, iulie 2009)

Imodium® conține un ingredient activ numit Loperamidă, care lucrează în armonie cu corpul tău pentru a ajuta la readucerea sistemului digestiv înapoi la ritmul său normal, reînnoirea absorbției fluidelor şi a sărurilor în sistemul tău.

Iată ce trebuie să faci dacă ai diaree:

 • Dacă suferi de diaree de cauză neinfecţioasă, poţi lua Imodium®, astfel încât organismul tău să poată începe să se recupereze mai devreme
 • Hidratează-te consumând lichide şi/sau luând un tratament de rehidratare
 • Evită băuturile acidulate şi alimentele grele sau condimentate
 • Pe măsură ce apetitul sporește, consumă mese regulate de alimente coapte simple.

Experții sunt de acord că, dacă ai (pe termen scurt), diaree acută dar altfel ești sănătos, ai posibilitatea de a te auto-medica şi de a folosi un tratament de diaree imediat şi nu există niciun avantaj în a lăsa diareea să-şi urmeze cursul.

Dacă ai diaree de durată mai lungă sau persistent recurentă, acest lucru ar putea indica o situație medicală care stă la bază, deci ar trebui să discuți cu medicul tău.

De asemenea, trebuie să consulți medicul în cazul în care:

 • Simptomele durează mai mult de 48 de ore
 • Dezvolți o febră de peste 38°C
 • Ai sânge sau mucus în scaun
Sus
QA Question: 

Am nevoie de rețetă pentru Imodium®?

Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Sus
QA Question: 

Ar trebui să las diareea să-şi urmeze cursul natural?

Mulți oameni cred că diareea este un semn că organismul tău încearcă să scape de ceva, aşa că este mai bine să o lase să "spele" orice bacterie sau toxine din organism. Dar, diareea nu este un mecanism de apărare. Este un simptom de perturbare a aparatului de reglaj fin, care este sistemul nostru digestiv. Sistemul imunitar este cel care luptă împotriva infecțiilor, deci nu este nevoie să lași diareea să-şi urmeze cursul. De fapt, atunci când acest lucru se întâmplă, cursul, diareea poate duce la pierderea de lichide şi săruri esențiale, făcându-te să te simți slăbit şi epuizat. Tratamentul timpuriu limitează această pierdere, astfel încât să poți începe poţi începe să te simţi mai bine şi sistemul tău digestiv se poate recupera mai repede.

D. Wingate şi colab. Linii directoare pentru adulți cu privire la auto-medicaţie pentru tratamentul diareii acute în articolul publicat pentru prima dată on-line: 12 JAN 2002 DOI: 10.1046/j.1365-2036.2001.00993.x

Sus
QA Question: 

Pot să-l iau în timp ce sunt gravidă sau alăptez?

Ca în cazul multor medicamente, Imodium® nu este recomandat atunci când ești gravidă sau alăptezi. În cazul în care ești gravidă sau ai grijă de un nou-născut, diareea poate fi ultimul lucru de care ai nevoie. Dar, deşi nu se poți lua Imodium®, poți încerca să ai grijă de tine consumând multe lichide, mâncând sănătos şi prin odihnă. Dacă te afli în această situaţie, cel mai bine este să consulți medicul pentru sfaturi.

Sus
QA Question: 

Copilul meu poate să ia Imodium®?

Imodium® este potrivit pentru copii de peste 6 ani, dar nu şi pentru copiii mai mici. Copiii cu diaree pot deveni deshidrataţi mai repede decât adulții, aşa că este bine să utilizezi un tratament de rehidratare orală, pe care îl poți găsi în plicuri solubile. Soluțiile de rehidratare orală înlocuiesc lichidele şi sărurile pierdute şi ajută la prevenirea deshidratării, dar acestea nu ameliorează simptomele de diaree.

Iată câteva sfaturi pentru tratarea diareii copilului tău:

 • Evită lichidele îndulcite cum ar fi băuturi răcoritoare, băuturi energizante, apă cu zahăr şi sucuri de fructe nediluate. Acestea toate conțin zahăr care atrage apa în intestin şi pot înrăutăți diareea.
 • Oferind copilului alimente solide, cum ar fi pâinea, cereale, orez, carne macră, iaurt, fructe şi legume, acest lucru poate ajuta la restabilirea substanțelor nutritive esențiale necesare pentru a lupta împotriva infecției.
 • Dă copilul tău iaurturi care conțin culturi vii sau active.
 • Păstrează uscat fundul copilului. Fii foarte grijulie, delicată și folosește multă cremă fesieră atunci când schimbi scutecele, deoarece funduleţul bebelușului tău poate să se irite foarte repede.

Dacă diareea copilului durează mai mult de 48 de ore, sau ești preocupat de sănătatea lui din alt motiv, trebuie să te adresezi medicului tău.

Sus
QA Question: 

O soluție de rehidratare orală îmi va trata diareea?

Imodium® nu va acționa pentru a obstrucționa sistemul tău digestiv. El nu interferează cu procesele naturale ale organismului şi nu conține ingrediente care ar putea lega conținutul sau ar putea acționa ca un obturator. în schimb, Imodium® lucrează pentru a restabili mişcarea regulată a peretelui intestinal şi pentru a relua ritmul normal al sistemului tău digestiv, ajutând mişcările intestinului să revină la normal mai repede.

D. Wingate şi colab. Linii directoare pentru adulți cu privire la auto-medicaţie pentru tratamentul diareii acute în articolul publicat pentru prima dată on-line: 12 JAN 2002 DOI: 10.1046/j.1365-2036.2001.00993.x

Sus
QA Question: 

Imodium® mă va bloca?

Imodium® nu conține ingrediente care ar putea lega conținutul sau acționa ca un obturator. în schimb, Imodium® lucrează pentru a restabili mişcarea regulată a peretelui intestinal şi pentru a relua ritmul normal al sistemului tău digestiv, ajutând mişcările intestinului să revină la normal mai repede.

Poți experimenta constipație după ce diareea a încetat, ca urmare a faptului că intestinul este golit sau mâncând mai puțin în timpul episodului de diaree. Datele din studiile clinice privind Imodium arată că doar în jur de 3% dintre persoane vor experimenta constipație ca urmare a consumului de Imodium pentru a trata simptomele de diaree.

Sus
QA Question: 

Contraindicaţii

- Pacienţii cu hipersensibilitate la clorhidratul de loperamidă sau la oricare dintre excipienţii medicamentului:

- Copii cu vârsta sub 6 ani; Imodium 2 mg nu trebuie utilizat ca tratament de bază:

- La pacienţii cu dizenterie acută, caracterizată prin scaune cu sânge şi febră mare, - la pacienţii cu colită ulceroasă acută,

- La pacienţii cu enterocolită bacteriană produsă de microorganisme agresive, inclusiv Salmonella, Shigella şi Campylobacter,

- La pacienţii cu colită pseudomembranoasă asociată cu utilizarea antibioticelor cu spectru larg. În general, Imodium nu trebuie utilizat când trebuie evitată inhibarea peristaltismului datorită posibilului risc de consecinţe semnificative, inclusiv ileusul, megacolonul şi megacolonul toxic. Administrarea de Imodium trebuie întreruptă prompt dacă apar constipaţie, distensie abdominală sau ileus.

Sus
QA Question: 

Există interacțiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacțiune?

Se recomandă evitarea utilizării concomitente a medicamentelor cu aceeaşi acțiune sau acţiune similară.

Date non-clinice au arătat că loperamida este un substrat P-glicoproteic. Administrarea concomitentă de loperamidă (16 mg în doză unică) cu chinidină sau ritonavir, amândouă fiind inhibitoare ale glicoproteinei P, a determinat o creștere de 2 până la 3 ori a concentrației plasmatice de loperamidă. Relevanța clinică a acestei interacțiuni farmacochinetice cu inhibitori ai glicoproteinei P, atunci când loperamida este administrată în dozele recomandate, este necunoscută.

Administrarea concomitentă de loperamidă (doza unică de 4 mg) şi itraconazol, un inhibitor al CYP3A4 și glicoproteina P, a determinat o creștere de 3 până la 4 ori a concentrației plasmatice de loperamidă. În același studiu un inhibitor al CYP2C8, gemfibrozil, a crescut concentraţia plasmatică a loperamidei de aproximativ 2 ori. Combinația de itraconazol și gemfibrozil a dus la o creștere de 4 ori a concentrației plasmatice maxime de loperamidă și o creștere de 13 ori a expunerii plasmatice totale. Aceste creșteri nu au fost asociate cu efecte asupra sistemului nervos central (SNC), măsurate prin teste psihomotorii (adică somnolență subiectivă și Test de Substituire Simbol Cifră).

Administrarea concomitentă de loperamidă (16 mg în doză unică) și ketoconazol, un inhibitor al CYP3A4 și glicoproteina P, a determinat o creștere de 5 ori a concentrației plasmatice de loperamidă. Această creștere nu a fost asociată cu efecte farmacodinamice crescute, măsurate prin pupilometrie.

Tratamentul concomitent cu desmopresină pe cale orală a determinat o creștere de 3 ori a concentrației plasmatice a desmopresinei, probabil datorită motilității gastro-intestinale mai lente.

Este de așteptat ca medicamentele cu proprietăți farmacologice similare să poată amplifica efectul loperamidei și că medicamentele care accelerează tranzitul gastro-intestinal pot scădea efectul său.

Sus
QA Question: 

Există efecte asupra capacității de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje?

Au fost raportate oboseală, amețeli și somnolență la pacienții tratați cu loperamidă. Prin urmare, este recomandabil să fie folosit cu precauție atunci conduci o maşină sau utilaje.

Sus
QA Question: 

Există efecte nedorite?

De-a lungul acestei secțiuni, sunt prezentate reacțiile adverse. Reacțiile adverse sunt evenimente adverse care au fost considerate a fi în mod rezonabil asociate cu utilizarea de loperamidă HCI pe baza evaluării comprehensive a informațiilor disponibile privind evenimentele adverse. Nu poate fi stabilită în mod cert o relație cauzală cu loperamidă HCI în cazuri individuale. În plus, întrucât studiile clinice sunt efectuate în condiții foarte variate, ratele de reacții adverse observate în studiile clinice ale unui medicament nu pot fi comparate direct cu ratele în studiile clinice ale unui alt medicament şi pot să nu reflecte ratele observate în practica clinică.

Sus
QA Question: 

De ce am diaree în vacanță?

Diareea este cea mai frecventă afecțiune de sănătate suferită de turişti în străinătate, şi poate într-adevăr să îți afecteze ritmul - ca să nu mai vorbim de vacanță.

Sursa:

http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/travelersdiarrhea_g.htm

Consumul de alimente contaminate şi a apei potabile contaminată sunt cele două dintre cele mai frecvente cauze ale diareii călătorului. Aceasta ar putea fi cauzată şi de expunerea la tipuri noi de bacterii - viruşi străini – la care organismul tău nu este imun sau pur şi simplu prin consumul de alimente grele sau condimentate necunoscute.

Nu lăsa diareea să îți strice călătoria – pune în bagaj Imodium® înainte de a călători. Nu lăsa diareea să îți strice călătoria - pune în bagaj Imodium® înainte de a călători. Imodium® Instant este deosebit de util dacă ești foarte ocupat, pentru că se dizolvă pe limbă şi nu trebuie să îl iei cu apă.

Ameliorează diareea în doar 1 oră, de la prima doză.

Sus
QA Question: 

De ce am diaree când mănânc sau beau mult?

Supraalimentarea şi consumul excesiv de băuturi pot deranja sistemul digestiv şi pot conduce la diaree. Prin urmare, încearcă întotdeauna să mănânci rațional şi evită excesul.

Redăm mai jos unele obiceiuri alimentare de zi cu zi, care pot afecta sistemul digestiv:

 • Mâncatul prea repede. Durează 20 de minute pentru ca stomacul tău să-i comunice creierului că este plin, aşa că mâncând prea repede înseamnă că este posibil să mănânci prea mult şi să ai mai mult de digerat.
 • Înfulecarea alimentelor. Atunci când înfuleci, înghiți aer, ceea ce poate conduce la formarea bulelor de aer şi la o digestie grea.
 • Consumul de mese consistente, grele. Acestea necesită mai mult timp pentru a le digera şi îți obligă sistemul să lucreze mai mult.
 • Mâncatul seara târziu. Sistemul digestiv este cel mai puțin eficient, la sfârşitul zilei, aşa că încearcă să mănânci ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.
 • Consumul de alimente prea grase sau condimentate sau consumarea de prea mult alcool. Acestea sunt alimente de declanşare comune, care pot determina diareea sau agrava simptomele pentru persoanele cu IBS.
Sus
QA Question: 

De ce am diaree când sunt nervos?

Când ești nervos, anxios sau stresat, corpul tău produce adrenalină şi alte substanțe chimice, care accelerează funcționarea sistemului nervos. Acest lucru poate face ca unii muşchi să lucreze prea repede. În cazul în care se accelerează muşchii în intestine, ritmul normal al sistemului digestiv va accelera şi el.

Digestia mai rapidă înseamnă că intestinele absorb mai puține lichide, ceea ce face scaunele mai frecvente şi apoase - ceea ce cunoaştem drept diaree. Doar o mică reducere a lichidului pe care îl absorbim poate fi suficientă pentru a produce un atac de diaree. Şi, dacă suferi de IBS, este chiar mai probabil să se instaleze diareea legată de stres.

Dacă ai un eveniment stresant care se apropie şi ești îngrijorat de faptul că acesta poate acționa ca un declanşator, ține o cutie de Imodium® cu tine pentru liniştea ta. Comprimatele orodispersabile Imodium® 2mg sunt deosebit de utile dacă ești afară pentru că sunt foarte discrete, se dizolvă foarte repede pe limbă şi nu trebuie să le iei cu apă. Ameliorează diareea în doar 1 oră, de la prima doză.

Sus
QA Question: 

De ce am diaree în timpul menstruaţiei?

Aproximativ o treime dintre femei prezintă diaree în jurul perioadei ciclului menstrual. Aşa că, dacă ești una dintre ele, fii sigură că e absolut normal. În timp ce femeile cu IBS sunt mai predispuse la crize lunare de diaree, probabil, împreună cu constipația şi balonarea, femeile care nu au IBS pot suferi şi ele de aceste simptome, atunci când sunt la menstruație. Deşi nu este pe deplin înțeles, se crede că schimbările hormonale care au loc în timpul menstruaţiei sunt cauza diareii legate de menstruaţie. Modificările hormonale din timpul menopauzei provocă, de asemenea, diaree şi alte probleme ale sănătăţii digestive.

Sursa:

site-ul Imodium® (însă MyRhythm spune 37% - Sursa: McNeil Products Ltd. Sondajul Adevărului Inconfortabil, iunie 2011)

Sus
QA Question: 

Mi-e ruşine să cer un tratament de diaree. Ce ar trebui să fac?

Dacă ești o persoană care suferă de diaree acută frecventă, fii sigur că nu ești singura. Cercetările sugerează că până la unul din zece oameni ar putea suferi de diaree în mod frecvent – de patru sau mai multe ori într-o perioadă de şase luni

Sursa:

site-ul Imodium® - 1. Planificarea de marketing Incite. Imodium U&A: Oportunități strategice de creştere, iulie 2009

Pe baza datelor obținute din Marea Britanie.

Aceasta înseamnă că diareea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă farmacistul, iar el sau ea este instruit(ă) pentru a oferi cel mai bun tratament posibil. Nu uita că poți solicita întotdeauna să vorbești cu farmacistul în privat.

Sus
QA Question: 

Nu-mi place să înghit tablete. Ce ar trebui să iau?

Imodium® 2 mg comprimate orodispersabile este conceput special pentru a se dizolva foarte repede pe limbă, deci nu trebuie înghiţit şi nu ai nevoie de apă. Pur şi simplu se topeşte şi trece la treabă, oferindu-ți un remediu eficient pentru tratarea simptomelor diareei de cauză neinfecţioasă - ideal dacă ești foarte ocupat.

Sus
QA Question: 

Am cumpărat un produs Imodium® dar am pierdut prospectul. Cum pot obține o copie?

Puteţi găsi Prospectele noastre cu Informatii pentru pacienţi, accesând pagina dedicată fiecarui medicament.

Sus

Acest medicament conţine clorhidrat de loperamidă şi se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Viza de publicitate nr: 2520/10.10.2023

Tratarea diareii

Nu ai de ce să suferi – sau să riști deshidratarea - atunci când poți trata diareea şi să-ți continui ziua. Imodium® 2 mg ajută la restabilirea ritmului normal al sistemului tău digestiv.

Care sunt cauzele diareii

Există mai multe motive pentru care oamenii fac diaree, de la intoleranţe alimentare şi virusuri stomacale la Sindromul Colonului Iritabil. Fiecare dintre acestea sunt diferite, dar îți pot perturba toată viața.