Skip to main content
Căutare

Tipuri de alergii

Deși există multe tipuri diferite de alergii, cele mai frecvent întâlnite se încadrează în una din patru grupuri. O înțelegere clară a locurilor în care există o probabilitate ridicată de a întâlni alergeni și a naturii acestora vă poate ajuta să vă ameliorați simptomele alergice.

Alergia la polen

Alergii cauzate de alergeni exteriori precum polenul. Acești alergeni sunt ușori și pot deveni cu ușurință aeropurtați.

Alergiile de interior

Alergiile de interior sunt declanșate de acarieni de praf cărora le priesc mediile calde și umede.

Alergiile la animale de companie

Alergiile la animale de companie nu sunt cauzate de părul animalelor, ci de proteinele din celulele pielii animalului.

Alergiile de piele

Există multe tipuri de alergii care se manifestă pe piele, cu diferite simptome.

 

Dacă vă veți înțelege alergiile, acest lucru vă va ajuta să evitați factorii declanșatori specifici. Evitarea nu este întotdeauna posibilă, dar există strategii care vă pot reduce expunerea la factorii declanșatori și vă pot ajuta să minimalizați disconfortul cauzat de alergie. Aceste strategii vă pot ajuta să evitați sau minimalizați simptomele alergice. Și între timp, sunt disponibile multe metode de apărare care vă pot ajuta să câștigați războiul împotriva simptomelor alergiei!

Alergia la polen

16 milioane de adulți din Marea Britanie suferă de alergie la polen, denumită și “alergie sezonieră”, “alergie de exterior” și “rinită alergică sezonieră”.

Ce cauzează alergia la polen?

Alergia la polen este cauzată de un sistem imunitar excesiv de sensibil la anumite tipuri de polen de iarbă și arbori. Până la 23% din oamenii din Marea Britanie suferă de alergie la polen. Tradițional, sezonul alergiilor începe la începutul primăverii și poate dura până toamna. 

Polenul este cel mai comun alergen de exterior. Polenul este ușor și poate deveni cu ușurință aeropurtat. Polenul este de asemenea transportat neintenționat de către insecte și animale. De cele mai multe ori, plantele mascul ale speciilor produc polenul care cauzează alergii. Există trei tipuri principale de polen: polen de arbori, polen de iarbă și polen de buruieni.

Tipurile de polen de arbori sunt primele care apar în timpul anului. Este posibil să vă fie util să învățați să recunoașteți arborii specifici din zona dvs. care emană polenul care vă declanșează simptomele.

Pentru a afla mai multe informații despre cum vă puteți gestiona alergiile, dați click aici. Sau pentru mai multe recomandări detaliate despre cum puteți gestiona alergia la polen dați click aici.

Recomandări pentru gestionarea alergiilor la polen

Deși este imposibil să scăpați complet de polen (oricât ați încerca), există câteva metode care vă pot ajuta să vă reduceți expunerea la polen:

 1. Evitați zonele rurale.
  Briza marină poate sufla polenul departe de mare; dacă petreceți timp pe coastă puteți scăpa de polenul supărător!

 2. Spălați-vă când ajungeți acasă
  Polenul se poate lipi de piele și păr. În zilele cu volum mare de polen, dacă faceți duș și vă spălați părul după ce ajungeți acasă și vă schimbați hainele, simptomele pot fi reduse.

 3. Păstrați ferestrele și ușile închise.
  Faceți acest lucru mai ales dimineața și seara, când nivelurile de polen sunt maxime. Închiderea ferestrelor și ușilor vă poate ajuta să nu permiteți intrarea polenului în casă. Dacă problema nu este remediată, un filtru de aer precum HEPA poate fi util.

 4. Îmbrăcați-vă în mod adecvat
  Purtați ochelari de soare și o pălărie cu boruri mari, pentru ca polenul să nu vă intre în ochi și pe față

 5. Monitorizați nivelurile zilnice ale polenului
  Monitorizați nivelurile zilnice ale polenului. De obicei dimineața târziu până după-amiază este concentrația cea mai mare de polen în aer. Încercați să evitați să stați afară în zilele în care bate vântul mai mult decât de obicei, când polenul este ridicat și amestecat în aer.

Dacă suferiți în continuare, este posibil să aveți nevoie de medicamente. Dați click aici pentru a afla mai multe informații despre opțiunile de tratament care vă sunt disponibile.

Interior

Alergiile de interior precum alergiile la praf și mucegai sunt frecvent întâlnite. Citiți mai jos pentru a afla mai multe informații suplimentare despre cauzele acestor alergii și cum le puteți gestiona.

Alergia la praf și acarienii

Nu-i putem vedea, dar acarienii trăiesc printre noi. Aceștia sunt insecte microscopice asemănătoare păianjenilor, care se găsesc peste tot în casă, se atașează de materiale, tapițerie, lenjeria de pat, perne și saltele. Cea mai frecventă cauză a alergiilor de interior este reprezentată de.

Aceste insecte, invizibile cu ochiul liber, trăiesc doar în interior. Se hrănesc cu milioanele de celule de piele moartă pe care le înlăturăm de pe piele în fiecare zi.  Praful din casă este alcătuit din multe particule – fibre de material, bacterii și acarieni. 

La fel ca toți factorii declanșatori, recunoașterea acestora va duce la personalizarea strategiilor de gestionare.

Alergia la mucegai

Deși asociem de obicei simptomele alergiei cu plantele și polenul, sporii emanați de mucegai pot fi deseori un dușman ascuns și poate cauza simptome similare alergiei la polen. Mucegaiul este un alergen frecvent întâlnit care apare în mod natural afară, dar poate apărea și în casă, în zone umede. Nivelul maxim de mucegai este de la sfârșitul verii până toamna, în funcție de umiditatea locației.

Sporii mici, aeropurtați, de mucegai care cauzează reacții alergice pot fi găsiți fie la interior fie la exterior și cresc în oricare dintre medii în cazul în care condițiile sunt adecvate: sporii preferă umezeala și întunericul. Recunoaștere unei alergii la mucegaiul de interior este primul pas către gestionarea acesteia. Eliminând sursa de mucegai puteți rezolva problema.

Pentru a afla informații suplimentare despre cum vă puteți gestiona alergiile, dați click aici. Sau pentru recomandări mai detaliate despre cum puteți gestiona alergiile de interior, dați click aici

Recomandări pentru gestionarea alergiilor de interior

Recomandări pentru gestionarea acarienilor

 1. Textile
  Evitați carpetele. Este recomandat să aveți pardoseli cu suprafețe dure în toată casa.

 2. Investiți în tehnologie
  Puteți cumpăra sisteme de protecție pentru perne și saltele care vă pot proteja împotriva acarienilor.

 3. Curățați regulat
  Curățați regulat, ștergeți praful cu o cârpă umedă și așteptați să se așeze praful înainte să aspirați.

 4. Pregătiți
  Spălați cearșafurile și păturile cu apă caldă cel puțin săptămânal.

 5. Preveniți
  Instalați un filtru HEPA pentru filtrul de aer și folosiți un dispozitiv de curățare în vid cu filtru HEPA pentru filtra acarienii care trăiesc în casa dvs.

 6. Stabiliți o rutină
  Curățarea profesională cu abur a carpetelor este o modalitate de a reduce alergenii. Este recomandat să faceți acest lucru ca parte a rutinei dvs. de curățare de primăvară, înainte de începutul sezonului alergiilor.

Recomandări pentru reducerea mucegaiului de interior

 1. Calitatea aerului
  Mențineți nivelurile de umiditate la minim la sistemele de aer condiționat și dezumidificatoare. 

 2. Textile
  Evitați carpetele și covoarele în casa dvs. Dacă aveți, vă recomandăm să folosiți unele subțiri și să le curățați regulat.

 3. Investiți în tehnologie
  Sporii de mucegai sunt excepțional de mici și nu sunt oprite de obicei de filtrele de aer tradiționale. Pentru a reduce volumul de spori de mucegai aeropurtați, instalați un filtru HEPA. Acesta este capabil să prindă particule de aer precum polenul, acarienii de praf, mucegaiul și particule de la animalele de companie printr-un filtru fin. Acesta va reduce în mod semnificativ particulele aeropurtate din casa dvs.

 4. Pregătiți
  Când aspirați, folosiți mătura sau realizați activități casnice, puteți genera mult mucegai și praf.  Purtați o mască pentru a vă reduce expunerea. Pentru suprafețe solide, dați cu mătura mai întâi, apoi umeziți-le pentru a minimaliza volumul de praf din aer. Folosiți materiale de curățare cu microfibră reutilizabile. 

 5. Preveniți
  Folosiți soluții de curățare care să omoare mucegai și ciuperci17.

 6. Monitorizați
  Verificați-vă casa pentru a identifica scurgeri sau umezeală. Mucegaiul are un miros distinctiv care vă poate indica o zonă de dezvoltare. Verificați băile, incintele de ardere – orice zone care sunt slab ventilate, întunecate și cu potențial de umezeală – deoarece acestea zone de înmulțire a mucegaiului.

Dacă însă suferiți de o alergie de interior, este posibil să aveți nevoie de medicamente, dați click aici pentru a afla mai multe informații despre opțiunile diferite de tratament care sunt disponibile.

Animale de companie

Alergii la animale de companie (câine/pisică)

Animalele noastre de companie pot fi ca membrii familiei noastre, dar din păcate pot fi și un factor declanșator de alergii pentru unii oameni.

Aceasta este o situație dificilă, dar gestionabilă. Dacă animalul de companie este ținut afară sau petrece mult timp afară, când reintră în casă, poate transporta polenul exterior acumulat. Ar fi ușor să presupuneți că animalul însuși este responsabil pentru alergii, dar puteți să-l curățați înainte să intre în casă pentru a îndepărta polenul lipit de blană.

Poate vă plac pisicile sau câinii, dar dacă sunteți alergic(ă) la pisici, aceasta nu înseamnă că sunteți alergic(ă) și la câini și invers. Bineînțeles, cea mai exactă modalitate de a afla la ce sunteți alergic(ă) este un test de alergie.

Ce anume la animalele de companie cauzează alergii? Alergenii generați de animalele de companie sunt în urină, salivă și particulele emanate (celule de piele moartă care se desprind regulat în procesul de năpârlire naturală al animalului); alergenii nu sunt cauzați de blana lor, după cum cred oamenii de obicei. Deci nu blana cauzează simptomele alergice, ci saliva rămasă pe blană după ce animalul s-a curățat. După ce se usucă, saliva devine aeropurtată foarte ușor.

Să evitați să aveți un câine sau o pisică drept animal de companie este evident cea mai bună modalitate de a evita această problemă, dar dacă doriți să vă păstrați animalul de companie cu orice preț, există modalități de gestionare a simptomelor. Pentru a afla informații suplimentare despre cum vă puteți gestiona alergiile, dați click aici. Sau pentru recomandări detaliate despre cum vă puteți gestiona alergiile la animalele de companie faceți click here.

Recomandări pentru interacțiunea cu câinii și pisicile

 Dacă nu puteți trăi fără prietenii dvs. patrupezi, asigurați-vă că luați următoarele măsuri defensive pentru a păstra alergenii la un nivel minim:

 1. Curățare
  Curățați regulat câinele sau pisica pentru a îndepărta saliva rămasă pe blană de la auto-curățare.

 2. Aveți grijă la polen
  Curățați câinele sau pisica ori de câte ori re-intră în casă pentru a îndepărta polenul luat de afară pe blană.
 3. Rutină de curățare
  Curățarea regulată a câinelui sau pisicii – ar fi de preferat ca o altă persoană să facă acest lucru – de asemenea reduce alergenii de pe blana lor.
 4. Obiceiuri de somn
  Încercați să nu permiteți accesul câinelui în dormitor. Aceasta vă va limita expunerea la alergeni aeropurtați precum particulele de pe blana animalelor. Dacă animalele vor avea propria zonă pentru mâncat și dormit, departe de dormitoare și sufragerii, aceasta ar putea fi o soluție bună. 
 5. Aspirare
  Dacă acordați o atenție suplimentară aspirării mașinii și mobilierului, în special patul câinelui sau pisicii, veți menține un nivel redus al alergenilor.

Evitarea este cea mai simplă strategie de gestionare a alergiilor cauzate de câine sau pisică. Cu toate acestea, pentru persoanele care nu pot trăi fără prietenii lor cu blană, există speranță. Alergenii se regăsesc în saliva și pe blana tuturor câinilor/pisicilor. Deși știința a demonstrat că nu există câini sau pisici hipoalergenice, există caracteristici pe care persoanele care suferă de alergii le pot căuta:

 1. Dimensiune – Câinii sau pisicile mai mici lasă o amprentă de alergeni mai mică deoarece emit mai puțină materie organică (respectiv, salivă) decât animalele de companie mai mari.
 2. Năpârlire – Câinii sau pisicile care năpârlesc mai puțin emană mai puțini alergeni în aer. Toți câinii și pisicile năpârlesc, dar cele care năpârlesc mai puțin sunt considerate a cauza mai puține alergii.

Dacă suferiți în continuare, este posibil să aveți nevoie de medicamente. Dați click aici pentru a afla informații suplimentare despre opțiunile de tratament care vă sunt disponibile.

Piele

Alergiile de piele

Mâncărimea ochilor și curgerea nasului nu sunt singurele reacții cauzate de către alergeni. Urticaria este o inflamație a pielii, care apare atunci când sistemul imunitar eliberează histamină. Histamina cauzează scurgeri din vasele de sânge și umflarea pielii. Aceasta poate duce la umflături sau semne roșii și albe care cauzează mâncărime, diferite ca mărime, care apar oriunde pe corp.

Există două tipuri de urticarii:

 1. Urticaria acută poate apărea după consumul anumitor alimente sau contactul cu un factor declanșator. De asemenea, poate fi cauzată de alți factori precum căldura, exercițiile fizice, reacții la medicamente sau insecte.

 2. Urticaria cronică este o reacție continuă care ar putea fi cauzată de mulți factori declanșatori diferiți. Poate dura mai mulți ani.

Vestea bună este că deși urticaria poate fi neconfortabilă sau chiar dureroasă, nu este contagioasă și deseori poate minimalizată sau tratată.

Pentru a afla informații suplimentare despre cum vă puteți gestiona alergiile dați click aici sau pentru recomandări mai detaliate despre cum vă puteți gestiona alergiile de piele dați click aici.

Recomandări pentru gestionarea alergiilor de piele

Dacă aveți alergii de piele există mai multe modalități de a minimaliza impactul:

 1. Evitare
  Evitarea cauzei alergiei este deseori o soluție bună. Mai ales în cazul alergiilor de piele dacă se poate identifica respectiva cauză, cea mai bună șansă a dvs. de a reduce simptomele este să evitați factorul declanșator.
 2. Calmarea iritației
  Dacă factorul declanșator nu poate fi evitat, folosirea unei comprese reci sau a unui duș rece poate calma o iritație cu mâncărime. Tamponați pe pielea uscată pentru a evita iritarea suplimentară a pielii.
 3. Aplicați tratamentul natural
  Mărunțirea pudrei de ovăz amestecate cu apă poate fi un remediu natural bun pentru anumiți oameni. Amestecați întotdeauna cu apă caldă, nu fierbinte.
 4. Lăsați pielea să respire
  Nu purtați haine strâmte, acestea pot freca sau irita pielea. Purtați haine largi care lasă pielea să respire.

Dacă suferiți în continuare este posibil să aveți nevoie de medicamente. Dați click aici pentru a afla informații suplimentare despre opțiunile de tratament care vă sunt disponibile.

Simptome

Pentru a înțelege alergia dvs., trebuie să știți când aceasta vă deranjează. Aflați cum să recunoașteți cele mai comune simptome ale alergiei aici.

Tratarea alergiei

Găsiți medicamente și tratamente disponibile pentru dvs. pentru a trata simptomele alergice.

Acest medicament conține diclorhidrat de cetirizină 10 mg şi se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Doza recomandată: 1 capsulă pe zi. Se recomandă adulților, adolescenților și copiilor cu vârsta de 12 ani și peste. Viza de publicitate nr.: 1992/03.11.2022