Skip to main content
Căutare

Istoria noastră

Johnson & Johnson a fost fondat acum mai bine de 120 de ani. De atunci am adus permanență idei și produse noi, ce au transformat sănătatea și bunăstarea globală.

Peste un secol de îngrijire 1886/2013

  • 1886

   Trei frați, Robert Wood Johnson, James Wood Johnson and Edward Mead Johnson, fondează Johnson & Johnson în New Brunswick, New Jersey, Statele Unite ale Americii.

  • 1888

   Compania publică lucrarea „Metode moderne de tratament antiseptic al rănilor”. Aceasta devine unul dintre texele didactice standard pentru operația antiseptică. Lucrarea ajută la răspândirea practicii operației sterile în Statele Unite și în jurul lumii. 

  • 1888

   Johnson & Johnson dezvoltă primele truse de prim-ajutor comerciale. Trusele au fost concepute inițial pentru a ajuta muncitorii de la căile ferate, dar în curând acestea au devenit standardul în tratarea rănilor.

    

  • 1894

   Johnson & Johnson lansează truse de maternitate pentru a face nașterea mai sigură atât pentru copii cât și pentru mame. Pudra de talc JOHNSON'S® Baby intră pe piață. Succesul acesteia consolidează poziția companiei pe piața produselor pentru bebeluși.

  • 1896-1897

   Angajații fabrică primele produse în masă de protecție sanitară pentru femei, un pas uriaș inainte în domeniul sănătății femeii.

  • 1898

   Compania este prima care produce ață dentară în masă și o face accesibilă publicului larg, pentru ca oamenii să aibă mai multă grijă de dantura lor. Ața dentară este inițial fabricată din ața de sutură chirurgicală de mătase.

  • 1900

   Tradiția de a oferi ajutor în cazul dezastrelor ia naștere atunci când Compania donează produse și bani pentru ajutorarea cetățenilor din Galveston, Texas, în urma pagubelor provocate de un uragan.

  • 1901

   Ca și parte a angajamentului său față de primul-ajutor, Johnson & Johnson publică primele manuale de prim-ajutor, ce folosesc cele mai bune tehnici de la medici de renume. Manualele sunt încorporate în trusele de prim-ajutor ale companiei.

  • 1906

   La doar câteva ore de la cutremurul din San Francisco, Johnson & Johnson donează produse și bani pentru ajutorarea cetățenilor din San Francisco, cel mai mare ajutor oferit de o companie.

  • 1910

   James Wood Johnson preia conducerea of Johnson & Johnson până în 1932.

  • 1921

   Apar BAND-AID® Brand Adhesive Bandages, inventate de angajatul Earle Dickson în 1920. Sunt primii plasturi comerciali pe care consumatorii și-i pot aplica singuri pe răni.

  • 1924

   Se deschide prima companie de peste ocean, în Marea Britanie.

  • 1930-1931

   Compania se extinde în Mexic, Africa de sud (1930) și în Australia (1931).

  • 1931

   O companie din cadrul Johnson & Johnson dezvoltă primul produs de planificare familială ORTHO-GYNOL®, primul gel contraceptiv pe bază de rețetă. Acest produs a fost dezvoltat pe baza nevoii de produse de planificare familială.

  • 1932

   Robert Wood Johnson II, fiul fondatorului companiei cu același nume, își începe conducerea la conducerea companiei. Cunoscut ca și Generalul Johnson, acesta transformă Compania într-o familie globală de companii descentralizate.

  • 1937

   Compania se extinde în Argentina și Brazilia. Ia naștere Ortho Research Laboratories, Inc. în Linden, New Jersey, o companie care dezvoltă produse de igienă feminină.

  • 1943

   Generalul Robert Wood Johnson scrie Credo-ul Nostru, care rămâne filosofia de ghidare pentru Johnson & Johnson.

  • 1944

   Dr. Philip Levine, medicul care a descoperit factorul rH, se alătură Ortho Research Laboratories și crează începuturile unei afaceri globale de diagnoză. Johnson & Johnson se listează la bursa din New York.

  • 1949

   Ethicon, Inc. este inființat ca un succesor al unei vechi companii de materiale de sutură.

  • 1954

   JOHNSON'S® Baby Shampoo cu formula NO MORE TEARS® intră pe piață ca primul șampon delicat, fără săpun, conceput să fie destul de delicat încât să curețe părul copiilor, dar să nu le irite ochii.

  • 1957

   Johnson & Johnson deschide prima companie în India.

  • 1959

   Johnson & Johnson achiziționează McNeil Laboratories în Statele Unite precum și Cilag Chemie, AG în Europa, conferind Companiei o prezență semnificativă în domeniul în creștere a medicamentelor farmaceutice. Unul dintre produsele McNeil, TYLENOL® (acetaminophen), elixir pentru copii, este primul analgezic ce nu conține aspirină. La un an de la lansare, acesta devine disponibil și fără rețetă și capătă statutul de cel mai recomandat analgezic de către doctori și pediatri.

  • 1961

   Janssen Pharmaceutica N.V. din Belgia se alătură Familiei de Companii. Fondatorul acesteia, Dr. Paul Janssen, este recunoscut ca unul dintre cei mai inovatori și prolifici cercetători farmaceutici din secolul 20.

  • 1963-1973

   Sub conducerea Președintelui și CEO-ului Philip B. Hofmann's, companiile sub egida Johnson & Johnson lansează noi tratamente împotriva schizofreniei, pentru planificare familială și igienă personală. De asemenea, 1963 marchează și ultimul an în care pudra de talc JOHNSON'S® Baby este vândută în cutii de metal.

  • 1976-1989

   Pe durata mandatului lui James E. Burke ca și președinte și CEO, compania intră în noi domenii din medicină cum ar fi îngrijirea oftalmologică, închiderea rănilor mecanice și gestionarea diabetului. Grupul deschide primele companii în China și Egipt.

  • 1987

   Johnson & Johnson devine partener fondator al Safe Kids Worldwide, prima campanie națională și globală de reducere a rănirii accidentale a copiilor. Până în 2008, campania contribuie la reducerea ratei de mortalitate prin accidentare la copii de sub 14 ani din SUA cu 45%.

  • 1987

   Divizia de îngrijire oculară introduce ACUVUE®, primele lentile de contact de unică folosință, ce pot fi purtate până la o săptămână, aruncate și apoi înlocuite cu o pereche nouă. Lentiele elimină nevoia de curățare, soluții de dezinfectare și depozitare. Ulterior, 1-DAY ACUVUE® devin primele lentile de contact de unică folosință disponibile zi de zi.

  • 1989-2002

   Sub conducerea lui Ralph S. Larsen ca și președinte și CEO, Neutrogena Corporation, Kodak Clinical Diagnostics, Cordis Corporation și Centocor se alătură Familiei de Companii; Extinderea continuă în Russia și în Europa de Est.

  • 90s

   Ethicon Endo-Surgery dezvoltă chirurgia minim invazivă, ce folosește incizii mici și ajută pacienții să se recupereze mai repede decât în cazul chirurgiei tradiționale.

  • 1994

   Stentul PALMAZ-SCHATZ® , primul stent coronarian, revoluționează cardiologia. Stentul Coronarian ține vasele deschise astfel încât sângele să poată circula la inimă. Mai târziu,Cordis Corporation introduce primul stent activ farmacologic, care previne ca sângele din artere să formeze cheaguri.

  • 2002

   William C. Weldon devine președinte și CEO al Johnson & Johnson. Este a șasea persoană care conduce compania de la fondare. Sub mandatul său, Compania intră în noi arii terapeutice precum tratarea HIV/SIDA.

  • 2002

   Johnson & Johnson achiziționează Tibotec-Virco BVBA pentru a răspunde nevoilor pacienților cu HIV/SIDA și ale altor pacienți cu boli infecționase precum tuberculoza.

  • 2006

   Johnson & Johnson achiziționează Pfizer Consumer Healthcare, care produce mărci cu tradiție precum LISTERINE® Antiseptic (apărută inițial în1879), BENGAY®, BENADRYL® și multe altele.

  • 2010

   Compania susține Națiunile Unite în eforturile sale de a îmbunătăți sănătatea mamelor și a nou-născuților din țările în curs de dezvoltare. Din poziția de sponosor fondator, Johnson & Johnson ajută la lansarea primului serviciu mobil de asistență medicală, ce oferă informații prin SMS femeilor gravide și mamelor.

  • 2011

   Johnson & Johnson sarbătoreşte 125 de ani de îngrijire și așteaptă următorii 125 de ani de transformare a îngrijirii pacienților, consumatorilor și comunităților din întreaga lume.

  • 2012

   Alex Gorsky este numit CEO al Johnson & Johnson. Este doar al 7-lea CEO din istorie și continuă tradiția conducerii.

  • 2013
   1. Trusele noastre de prim-ajutor au sărbătorit a 125-a aniversare
   2. S-au deschis centre de inovație în Boston, MA; Menlo Park, CA; Londra, Marea Britanie precum și Shanghai, China.
   3. REMICADE ® (infliximab) sărbătorește 15 ani pe piață
  • Η διάρροια στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική;

   Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στο γυναικείο σώμα που ξεκινούν από την στιγμή της σύλληψης και ορισμένες από αυτές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τη στιγμή του τοκετού. Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι αλλαγές ευχάριστες, ενώ μερικές από αυτές μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά την έγκυο. (1)

   Μία από αυτές τις καταστάσεις είναι η διάρροια, που αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης. Έχει παρατηρηθεί ότι η διάρροια είναι πιο συχνή κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα με γνωστές αιτίες που αντιμετωπίζεται εύκολα, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές.(1)

    

   Αιτίες που προκαλούν διάρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

   Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να υποφέρει από διάρροιες. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι παρακάτω: (2)

   • Ορμονικές αλλαγές: Γνωρίζουμε ότι κατά την εγκυμοσύνη πραγματοποιείται μια έκρηξη ορμονών στο γυναικείο σώμα. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό το πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο διάρροια αλλά και εμετό, ναυτία. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται και δυσκοιλιότητα.(2)
   • Λήψη βιταμινών: Οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν στις εγκυμονούσες να λαμβάνουν προγεννητικές βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ανάπτυξης του εμβρύου. Μερικές από αυτές τις βιταμίνες/πολυβιταμίνες ενδέχεται να μην είναι καλά ανεκτές από το έντερο και να προκαλέσουν διάρροια. Για το λόγο αυτό πριν λάβετε κάποιο φάρμακο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. (2)
   • Αλλαγές στην διατροφή: Πολλές είναι οι εγκυμονούσες που αποφασίζουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της κύησης η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά. Εάν ο οργανισμός δεν έχει συνηθίσει την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι πιθανό να προκληθεί διάρροια. Πρέπει απλά να δώσετε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας προκειμένου να συνηθίσει τη νέα αυτή κατάσταση.(2)
   • Προβλήματα υγείας: Είναι πιθανό η διάρροια να μην οφείλεται σε αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα μπορεί να οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, ο υπερθυροειδισμός αλλά και η κοιλιοκάκη, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως ιογενείς λοιμώξεις, ελκυστική κολίτιδα, εντερικά παράσιτα. (2)(3)

    

   Ποιες τροφές να καταναλώσετε και ποιες να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη για να ανακουφιστείτε από την διάρροια

   Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την διάρροια στην εγκυμοσύνη είναι να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε στο διατροφολόγιό σας τροφές που δεν ερεθίζουν το στομάχι και το πεπτικό σας σύστημα.(2) 

    

   Τροφές που μπορείτε να επιλέξετε(2)

   Επιλέξτε τροφές όπως:

   • Μπανάνες
   • Ρύζι
   • Ψωμί
   • Πατάτες
   • Άπαχο κρέας

    

   Μείνετε μακριά από τρόφιμα όπως: (2)

   • Όλα τα τηγανητά
   • Πικάντικες τροφές
   • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως η κρέμα γάλακτος
   • Υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (3)
   • Αποξηραμένα φρούτα(3)

    

   Συμβουλές για την αντιμετώπιση της διάρροιας κατά την εγκυμοσύνη

   Πέρα από την αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφιστείτε από την διάρροια και να κάνετε τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Αυτές είναι: (4)

   • Καταναλώστε άφθονο νερό. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε αν πάσχετε από διάρροια είναι η αφυδάτωση. Ιδιαίτερα αν είστε έγκυος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να φροντίσετε να πίνετε τακτικές ικανοποιητικές ποσότητες νερού. (3)
   • Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα. Τα μικρά γεύματα είναι ένας καλός τρόπος να λάβετε όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας χωρίς να εξουθενώσετε το πεπτικό σας σύστημα.(3)

    

   Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

   Η διάρροια είναι αρκετά συχνή κατά την εγκυμοσύνη και δεν θα πρέπει να εμπνέει ανησυχία. Τις περισσότερες φορές θα πρέπει απλά να δώσετε λίγο χρόνο στο σώμα σας προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση που βιώνει. Όμως, αν η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για πάνω από 3 ημέρες ή/και αν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την διάρροια είναι τα ακόλουθα: (4)

   • Πυρετός
   • Πόνος στην κοιλιά
   • Έντονη ζαλάδα
   • Ξηροστομία
   • Έντονη δίψα

    

   Παραπομπές

   1. Γουνιτσιώτη, Η. (2017) Διάρροια και εγκυμοσύνηVita4you Blog. Available at: https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/347-diarroia-kai-egkymosyn... (Accessed: November 22, 2022).
   2. Εργαστήρια, Μ. Δ. (2022) “Τι σημαίνει η διάρροια κατά την εγκυμοσύνη;,” TestPap | Η γυναίκα σε πρώτο πλάνοΙατρική ιστοσελίδα για τη γυναίκα, την υγεία και την ομορφιά της. TestPap | Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο, 10 March. Available at: https://www.testpap.com/ti-simainei-i-diarroia-kata-tin-egkymosyni/ (Accessed: November 22, 2022).
   3. Συμβουλές για την αντιμετώπιση διάρροιας (2015) Ογκολόγος, ειδική παθολόγος, Θεσσαλονίκη, Δρ. Μπάκα Σοφία. Available at: https://oncologos.gr/antimetwpisi-diarroias/ (Accessed: November 22, 2022).
   4. Nall, R., MSN and CRNA (2019) Diarrhea during pregnancy: Is it normal, causes, and treatmentMedicalnewstoday.com. Available at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324941 (Accessed: November 22, 2022).
  • Διάρροια και διατροφή: Τι να τρώτε και τι όχι

   Η διάρροια είναι μία ενοχλητική κατάσταση αλλά και ένα συχνό σύμπτωμα πολλών ιώσεων που κυκλοφορούν κυρίως τον χειμώνα. Ως διάρροια ορίζουμε τις συχνές κενώσεις του εντέρου, όπου τα κόπρανα έχουν πιο υδαρή μορφή σε σχέση με το κανονικό. Όμως, υπάρχουν και πολλές χρόνιες παθήσεις που ευθύνονται για την διάρροια. (4)

   Ιδιαίτερα όσοι παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα διάρροιας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την διατροφή που ακολουθούν προκειμένου να μην επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την εντερική τους λειτουργία. Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή σας, κατά την περίοδο της διάρροιας. (4)

    

   Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώσετε όταν πάσχετε από διάρροια

   Τόσο κατά την διάρκεια της διάρροιας όσο και τις μέρες που έπονται της διάρροιας, θα πρέπει να ακολουθείτε μια ήπια διατροφή προκειμένου να αναρρώσετε σταδιακά. (3)

   1. Καταναλώστε ελαφριά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε μικρές μερίδες και αρκετά συχνά. Έτσι δεν θα «υπερφορτώσετε» το έντερό σας. (5)
   2. Προτιμήστε το άπαχο κρέας. Σίγουρα οι μπριζόλες, τα τηγανιτά και τα λιπαρά κρέατα είναι δελεαστικά, όμως καλύτερα να τα αποφεύγετε καθώς προκαλούν υπερδιέγερση στο έντερο και τη χολή. (5)
   3. Επιλέξτε ζυμαρικά και ψωμί χωρίς πολλές φυτικές ίνες, δηλαδή λευκού χρώματος. (5)
   4. Τα φρούτα είναι μία καλή και ασφαλής επιλογή καθώς είναι αρκετά εύπεπτα. Προτιμήστε τα μήλα, τις μπανάνες και τα αχλάδια καθώς δεν είναι όξινα. (5)
   5. Καταναλώστε άφθονο νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά την διάρκεια της διάρροιας είναι η αφυδάτωση, καθώς μπορεί να εξασθενίσει τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γίνεται επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με υγρά που δεν περιέχουν καφεΐνη. (5)
   6. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά χωρίς πολλές φυτικές ίνες όπως το κολοκύθι και το καρότο. (5)
   7. Μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα πατάτα σε διάφορες μορφές (π.χ βραστή ή σε μορφή πουρέ. (1)
   8. Αν αντιμετωπίζετε μεγάλο αριθμό κενώσεων και προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση, καταναλώστε μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού καθώς αυτό θα τονώσει τους ηλεκτρολύτες σας. (1)

    

   Ποιες τροφές είναι καλύτερο να αποφύγετε κατά την διάρροια

   Όπως είδαμε η διάρροια διατροφή σας πρέπει να είναι προσεγμένη προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναρρώσει γρήγορα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγετε μια σειρά από τρόφιμα που είναι «βαριά» για τον οργανισμό. Τα τρόφιμα αυτά είναι: (5)

   • Αλκοολούχα ποτά (3)
   • Συσκευασμένα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (π.χ. πατατάκια)
   • Ροφήματα με καφεΐνη π.χ. τσάι, καφές (1)
   • Λιπαρά κρέατα και τρόφιμα όπως το μπέικον και η κρέμα γάλακτος (1)
   • Γλυκαντικές ουσίες όπως η σερβιτόλη που περιλαμβάνονται συνήθως στις τσίχλες, τα αναψυκτικά και τα γλυκά) (1)
   • Τρόφιμα που προκαλούν πολλά αέρια ή πρήξιμο στο στομάχι (όπως λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι) (1)

    

   Πώς να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις της διάρροιας φυσικά

   Στους περισσότερους ανθρώπους έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους να αντιμετωπίσουν την διάρροια σε ακατάλληλες στιγμές. Συνήθως, οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται από έντονο αίσθημα πόνου στην κοιλιά και το αίσθημα του κατεπείγοντος. (6)

   Υπάρχουν μερικές «φυσικές» λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε προκειμένου να απαλλαχτείτε από τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

   1. Καταναλώστε ρυζόνερο.

   Ένα αρκετά γνωστό γιατροσόφι είναι το ρύζι που έχει βράσει σε νερό ή αλλιώς ο λαπάς. Το χυλώδες αυτό μείγμα ανακουφίζει τις φλεγμονές του εντέρου και μειώνει άμεσα τα επεισόδια διάρροιας. (6)

   1. Λοπεραμίδη

   Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της διάρροιας και μειώνει τον αριθμό των κενώσεων. Όμως, η ουσία αυτή δεν αποτελεί θεραπεία για την ίωση ή κάποια άλλη πάθηση που ίσως κρύβεται πίσω από την διάρροια. Αντίθετα έχει ως στόχο να θεραπεύσει το σύμπτωμα αυτό. (6)

    

   Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αντιμετώπιση της διάρροιας

   Αν διαπιστώσετε ότι η διάρροια πάνω από 2 ημέρες, αν έχετε σημάδια αφυδάτωσης ή αν δείτε αίμα στα κόπρανα, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.(7)

   Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τον αν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση και αν πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακο. (7)

    

   Παραπομπές:

   1. Διατροφή όταν έχετε διάρροια / γαστρεντερίτιδα (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/diatrofi-otan-echete-diarroia-gastrenteritida/ (Accessed: November 22, 2022).
   2. Gr, O. (2020) Οι 10 τροφές που κόβουν μαχαίρι τη διάρροια (εικόνες)Onmed.gr. Available at: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/314076/oi-5-trofes-pou-kovoun-maxair... (Accessed: November 22, 2022).
   3. Κοζίνα, Κ. (2022) Διατροφή για διάρροια, τι μπορώ να φάω;Vita4you Blog. Available at: https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/diatrofi-gia-diarroia-ti-m... (Accessed: November 22, 2022).
   4. wordpress_ (2021) Τι τρώμε σε περίπτωση διάρροιαςΥγεία του εντέρου. IPSEN. Available at: https://www.ygeiakaifrontidagiatoentero.gr/diarroia/%CF%84%CE%B9-%CF%84%... (Accessed: November 22, 2022).
   5. Διάρροια και διατροφή: τι πρέπει να φάω και τι όχι; (2022) Διαιτoλογία. Available at: https://www.diaitologia.gr/diarroia-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
   6. Gr, O. (2018) Διάρροια: 7 σωτήριες λύσεις για άμεση αντιμετώπισηOnmed.gr. Available at: https://www.onmed.gr/ygeia/story/363845/diarroia-7-sotiries-lyseis-gia-a... (Accessed: November 22, 2022).
   7. Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διατροφή (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/gastrenteritida-symptomata-antimetopisi-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
  • Γαστρεντερίτιδα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

   Η γαστρεντερίτιδα είναι ένα πολύ συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο που προκαλεί πολλά προβλήματα κατά την καθημερινότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί λίγες μόνο ημέρες και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Διαβάστε παρακάτω περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

    

   Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;

   Η γαστρεντερίτιδα ή αλλιώς ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μία αρκετή συχνή πάθηση, της οποίας τα βασικά συμπτώματα είναι η διάρροια και ο εμετός. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια φλεγμονή που δημιουργείται στο στομάχι και το έντερο και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους κοινούς ιούς όπως οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. (1,2)

   Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς είναι οι κράμπες στην κοιλιά, η εξάντληση, ο πονοκέφαλος, η ναυτία αλλά και οι πόνοι σε διάφορους μυς. (2)

   Η ίωσης της γαστρεντερίτιδας είναι πιο συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες και συνήθως κάνει τον κύκλο της και περνάει μόνη της, χωρίς να χρειάζεται κάποια θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Όμως, αν τα συμπτώματα δεν είναι ήπια, συστήνεται η επίσκεψη σε έναν γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση. (2)

    

   Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

   Τα βασικά συμπτώματα της διάρροιας είναι η διάρροια και ο εμετός. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται και δευτερεύοντα συμπτώματα που όμως σχετίζονται με την διάρροια όπως είναι η ναυτία και ο έντονος πόνος στο στομάχι. (1)

   Αυτό που πρέπει να προσέξετε κατά την περίοδο που πάσχετε από γαστρεντερίτιδα είναι η απώλεια υγρών. Με τις συχνές κενώσεις το σώμα χάνει τα απαραίτητα υγρά του πολύ γρήγορα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι: ξηροδερμία, έντονη δίψα για νερό, ζάλη και ξηρότητα στο στόμα. Οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αφυδάτωση. (3)

    

   Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα

   Στις περισσότερες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, η πάθηση αυτή οφείλεται σε έναν ιό. Στα βρέφη και στα παιδιά μικρής ηλικίας προκαλείται συνήθως από τον ροταϊό, ενώ στους ενήλικες οφείλεται κυρίως στον νοροϊό. Άλλες αιτίες γαστρεντερίτιδας μπορεί να είναι οι παρακάτω ιοί: (3,4)

   • Σταφυλόκοκος
   • Σαλμονέλλες
   • Bacillus cereus

   Συνήθως δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εξέταση για την διάγνωση της γαστρεντερίτιδας, ενώ οι γιατροί χορηγούν κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της, ανάλογα πάντα με την κλινική εικόνα των ασθενών. (4)

    

   Τρόποι πρόληψης της γαστρεντερίτιδας

   Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Καθώς η γαστρεντερίτιδα είναι μία αρκετά ενοχλητική πάθηση που μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την καθημερινότητά μας, φροντίζουμε για τα παρακάτω:

   1. Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε ωμά. Επίσης, καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες κοπής αλλά και τα μέρη τα οποία μαγειρεύουμε προκειμένου να απομακρύνουμε όλα τα υπολείμματα. (5)
   2. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε γάλα που δεν είναι παστεριωθεί αλλά και τα υποπροϊόντα αυτού. Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για το μαγείρεμα και την κατανάλωση αυγού. (5)
   3. Φροντίζουμε για την ατομική μας υγιεινή. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και καθαρό νερό πριν βάλουμε κάτι στο στόμα μας και απαραιτήτως μετά την τουαλέτα. (3)
   4. Αν έχετε υποψίες ότι ένα τρόφιμο και ιδιαίτερα κρέας δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή δεν έχει συντηρηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το καταναλώσετε. (3)
   5. Σε περίπτωση που νοσείτε, καλό θα ήταν να μείνετε στο σπίτι σας, μακριά από άλλους προκειμένου να αποφύγετε να μεταδώσετε τον ιό. (3)

    

   Πώς η λοπεραμίδη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την διάρροια

   Η διάρροια είναι αρκετά ενοχλητική και απρόβλεπτη και δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ενώ τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να επισκεφτούμε κάποιον γιατρό για την αντιμετώπισή της, η διάρροια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν φτάσει σε σημείο να προκαλέσει αφυδάτωση στον ασθενή. (6)

   Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία για την αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η λοπεραμίδη, καθώς είναι η ουσία που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας. (6) Δρα άμεσα και ανακουφίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα της διάρροιας, ενώ παράλληλα μειώνει τη συχνότητά της. (6)

    

   Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

   Όπως ήδη αναφέραμε η διάρροια χρειάζεται λίγες μόνο ημέρες για να κάνει τον κύκλο της και συνήθως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε κάποια επίσκεψη σε γιατρό. (1)

   Όμως, ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα όπως οι εγκυμονούσες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καλό θα ήταν να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ακόμη, σε περίπτωση που δείτε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από δύο ημέρες, ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα ή φάρμακο για την αποφυγή της διάρροιας. Τέλος, θα πρέπει να δώσετε βαρύτητα σε άλλα συμπτώματα που ίσως διαπιστώσετε όπως ο έντονος πόνος στην κοιλιά που δεν υποχωρεί και το αίμα στον εμετό ή την διάρροια. (3)

    

   Παραπομπές:

   1. Βλάσση, Ι. (2019) ΓαστρεντερίτιδαDoctoranytime.gr. Available at: https://www.doctoranytime.gr/p/gastrenteritida (Accessed: December 15, 2022).
   2. Ιογενής Γαστρεντερίτιδα - Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (2019) Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Available at: https://eody.gov.gr/disease/iogenis-gastrenteritida/ (Accessed: December 15, 2022).
   3. Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διατροφή (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/gastrenteritida-symptomata-antimetopisi-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
   4. Ιωάννης, Ζ. (2016) Οξεία Γαστρεντερίτιδα: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται;Euroclinic. Όμιλος Ευρωκλινικής. Available at: https://www.euroclinic.gr/article/okseia-gastrederitida/ (Accessed: December 15, 2022).
   5. Οξεία Γαστρεντερίτιδα: Τι την προκαλεί & πώς αντιμετωπίζεται; (2015) hygeia.gr. HYGEIA. Available at: https://www.hygeia.gr/okseia-gastrenteritida-ti-tin-prokalei-and-pos-ant... (Accessed: December 15, 2022).
   6. Gr, I. (2016) Λοπεραμίδη: Θεραπεία πρώτης επιλογής για τη διάρροιαiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/36341/loperamidi-therapei... (Accessed: December 15, 2022).
  • Αγχος και Διάρροια

   Γνωρίζουμε ότι το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και να αποτελεί κοινή αιτία για την εμφάνιση διάρροιας.

   Όλοι άνθρωποι θα βιώσουν άγχος σε κάποια στιγμή της ζωής τους, είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό. Άλλωστε το άγχος είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που όμως ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως απειλή. (1)

   Το άγχος, σε μικρό βαθμό, μπορεί να είναι ευεργετικό για τον άνθρωπο καθώς αποτελεί κινητήριο δύναμη και του δίνει ώθηση να επιτύχει μεγαλύτερες επιδόσεις. Όμως, σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα και να προκαλέσει προβλήματα. (1)

   Πώς μπορεί η διάθεσή σας να προκαλέσει επεισόδια διάρροιας;

   Όταν αισθάνεστε νευρικότητα, ανησυχία ή άγχος, ο οργανισμός σας παράγει αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες, οι οποίες επιταχύνουν τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος. Αυτές οι ουσίες προκαλούν την υπερβολική λειτουργία ορισμένων μυών. Όταν η λειτουργία των μυών των εντέρων επιταχύνεται, αυξάνεται ο φυσιολογικός ρυθμός της διαδικασίας της πέψης.

   Η επιτάχυνση της διαδικασίας πέψης σημαίνει ότι τα έντερα απορροφούν λιγότερα υγρά, με αποτέλεσμα οι κενώσεις να είναι πιο συχνές και υδαρείς, αυτό που αποκαλούμε, δηλαδή, διάρροια. Ακόμα και μια μικρή μείωση των υγρών που απορροφώνται από τον οργανισμό σας μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει μια διαρροϊκή κένωση.

   Συχνές αιτίες της καθημερινότητας που προκαλούν άγχος

   Πέρα από την διάρροια, το άγχος μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, ο πόνος στους μύες, διαταραχές στον ύπνο αλλά και δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις.(2)

   Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι το άγχος και διάρροια πάνε μαζί στη ζωή τους και γνωρίζουν πως σε περιόδους που βιώνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, έχουν εξάρσεις διάρροιας. (2)

   Πώς να αντιμετωπίσετε την διάρροια που προκαλείται από το άγχος

   Όταν η διάρροια οφείλεται καθαρά στον παράγοντα άγχος, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε αυτό που σας αγχώνει προκειμένου να απαλλαγείτε και από την διάρροια. Μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους είναι: (3)

   1. Βάλτε τη γιόγκα στη ζωή σας

   Η ήπιας μορφής άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χωνέψετε πιο γρήγορα. Την ίδια επίδραση μπορεί να έχει και η γιόγκα, η οποία θα σας βοηθήσει να τηρήσετε μια σωστή στάση για το σώμα σας, να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της διάρροιας ενώ ταυτόχρονα αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας.(3)

   2. Εξασκήστε τις τεχνικές του διαλογισμού

   Έτσι, θα ανακουφίσετε το πεπτικό σας σύστημα και κατά συνέπεια θα μειωθεί η έξαρση της διάρροιας. (3)

   3. Κόψτε τις βλαβερές συνήθειες

   το τσιγάρο ευθύνεται σε πολλές περιπτώσεις για την εμφάνιση έλκους στο πεπτικό σύστημα. Προσπαθήστε λοιπόν να μειώσετε ή και να κόψετε το κάπνισμα προκειμένου να βελτιώσετε την πεπτική σας υγεία. (3)

   4. Αν τα συμπτώματα της διάρροιας επιμείνουν για πάνω από λίγες ημέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας συμβουλέψει προκειμένου να σας χορηγηθεί λοπεραμίδη, η οποία δρα σε μία ώρα ή να λάβετε κάποια άλλη εξειδικευμένη αγωγή.

    

   Παραπομπές:

   1. Δασκαλακη, Γ. Ε., Κωσταρα, Γ. Σ. and Ηλιαδη, Γ. Ι. (no date) Προκαλεί το άγχος γαστρεντερικές διαταραχές; Τα συμπτώματα και τι να κάνειςShape.gr. Available at: https://www.shape.gr/ygeia/zise-ygieina/prokalei-to-agchos-diarroia-ta-s...
   2. Άγχος: Αίτια, συμπτώματα & θεραπεία (2013) Doctoranytime Blog. Available at: https://blog.doctoranytime.gr/glossary/agxos/
   3. Σπανού, Κ. (2018) Επηρεάζει το άγχος το έντερό σας; 6 τρόποι να απαλλαγείτεiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/48454/epireazei-to-a... (Accessed: August 29, 2022).
  • Διάρροια ταξιδιωτών: τι είναι, αιτίες και θεραπεία

   Η διάρροια είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες όταν βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, επηρεάζοντας φυσικά τις διακοπές τους.

   Τι είναι η διάρροια των ταξιδιωτών;

   Εάν εμφανίσετε γαστρεντερίτιδα ενώ βρίσκεστε σε κάποια χώρα του εξωτερικού, ίσως πάσχετε από αυτό που είναι γνωστό ως διάρροια των ταξιδιωτών και η οποία συχνά οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ταξιδιωτών, περίπου 30%-70%, που ταξιδεύουν από αναπτυγμένες χώρες προς αναπτυσσόμενες χώρες θα έρθουν αντιμέτωποι με την διάρροια του ταξιδιώτη. (1) Μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφών που δεν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε ή την έκθεση του οργανισμού σας σε νέους τύπους βακτηριδίων.

   Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το είδος διάρροιας κάνει την εμφάνισή της κατά την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και εξασθενεί σταδιακά, καθώς ο οργανισμός συνηθίζει στις νέες συνθήκες περιβάλλοντος. (1)

    

   Πώς να αποφύγετε την διάρροια των ταξιδιωτών

   Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν είτε να προλάβουν την πάθηση αυτή είτε να μειώσουν την έντασή της, οι οποίοι είναι οι εξής: (2)

   1. Καλό πλύσιμο των χεριών. Η σωστή και σχολαστική υγιεινή των χεριών είναι ο νούμερο ένα κανόνας πρόληψης για την αποφυγή της διάρροιας του ταξιδιώτη. Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την κατανάλωση φαγητών αλλά και μετά την χρήση τουαλέτας. Αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι, χρησιμοποιήστε κάποιο αντισηπτικό διάλυμα. (2)
   2. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό και συσκευασμένα τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε το νερό από δημόσιες πηγές και να ζητάτε πάντα να ανοίγουν το μπουκάλι του νερού μπροστά σας. Αντίστοιχα για τα τρόφιμα, αποφύγετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν μαγειρευτεί καθώς και αυτά που έχουν απλά πλυθεί σε νερό. (2)
   3. Αποφύγετε τα κρέατα και τα θαλασσινά, εκτός και αν γνωρίζετε ότι είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.(2)

    

   Τρόποι αντιμετώπισης της διάρροιας των ταξιδιωτών

   Όμως, όσο σχολαστικοί και αν είστε, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε την διάρροια του ταξιδιώτη. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε, καθώς όπως αναφέραμε η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει λίγες μόνο ημέρες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές: (2)

    

   Ενυδατωθείτε καλά για όσο διάστημα διαρκεί η διάρροια

   Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας κατά την διάρκεια της διάρροιας. Φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού αλλά και άλλων συσκευασμένων ροφημάτων που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη. Ενδεικτικά, τέτοια ροφήματα είναι το εμφιαλωμένο νερό, τα αναψυκτικά, το ζαχαρούχο νερό κ.ά. (2)

    

   Προσθέστε τροφές χαμηλές σε περιεκτικότητα ινών στην διατροφή σας

   Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως είναι οι τροφές που καταναλώνετε. Προτιμήστε να κάνετε συχνά αλλά μικρά γεύματα προκειμένου να μην δυσκολέψετε τον οργανισμό σας με την διαδικασία της πέψης. Προτιμήστε τροφές που δεν έχουν πολλές φυτικές ίνες. Ορισμένα τρόφιμα που είναι κατάλληλα είναι τα εξής: (2)

   • Πατάτες, καλά ψημένες ή βρασμένες
   • Ρύζι
   • Λευκό ψωμί
   • Μακαρόνια
   • Φρυγανιές

    

   Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

   Παρόλο που η διάρροια του ταξιδιώτη δεν είναι μία νόσος που θα πρέπει να προκαλεί αναστάτωση καθώς διαρκεί για λίγες μόνο ημέρες, αν διαπιστώσετε ότι έχετε κάποιο άλλο σύμπτωμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. (3)

   Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα κρίνει αν η διάρροια όντως οφείλεται στο ταξίδι σας ή αν πρόκειται για ένα σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας. Τότε, θα σας συμβουλέψει για το πώς να την αντιμετωπίσετε καθώς και αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο φάρμακο ή να κάνετε κάποια εξέταση. (3)

    

   Παραπομπές:

   1. Gov.gr. Available at: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/diarroia_taksidioton.pdf
   2.  (2018) Διάρροια των ταξιδιωτώνΥγεία του εντέρου. IPSEN. Available at: https://www.ygeiakaifrontidagiatoentero.gr/diarroia/diarroia-twn-taxidiw...
   3. Εταιρεία, Ε. Γ. (2010) Διάρροια των ταξιδιωτώνiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/12296/diarroia-twn-taxidi... (Accessed: August 29, 2022).
  • Δυσανεξία & Τροφική Αλλεργία

   Οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πραγματικά αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές, ωστόσο πολλοί συγχέουν την αλλεργία με τη δυσανεξία, που είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις καταστάσεις.

   Πληροφορίες για τις διατροφικές αλλεργίες και τη δυσανεξία.

   Διατροφικές αλλεργίες. Στην περίπτωση της διατροφικής αλλεργίας, ο οργανισμός αντιμετωπίζει ορισμένες τροφές ως απειλή και το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να τις απωθήσει. Οι αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν φτερνίσματα, εξανθήματα και οιδήματα, που συνήθως προκύπτουν εντός μερικών λεπτών από την επαφή με το αλλεργιογόνο τρόφιμο.

   Τροφικές δυσανεξίες. Η τροφική δυσανεξία δεν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συνήθως προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Συνήθως εκδηλώνεται μερικές ώρες ή ακόμα και ημέρες μετά από τη λήψη της συγκεκριμένης τροφής.

   Τροφική δηλητηρίαση. Σε περίπτωση που καταναλώσετε μολυσμένες τροφές ή νερό, ενδέχεται να εμφανίσετε γαστρεντερίτιδα, που έχει ως κύριο σύμπτωμα τη διάρροια.

   Πώς μπορεί η διατροφή σας να επηρεάσει το σύστημά σας

   Παρόλο που η διάρροια είναι ένα συχνό φαινόμενο, τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητική ...καθώς είναι παροδική και τις περισσότερες φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικές αλλαγές στη διατροφή, ανεξάρτητα από τις διάρροια αίτιες που την προκαλούν. (1)

   Έτσι, αν πάσχετε από διάρροια μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές για να ανακουφιστείτε: (1)

   1. Αποφύγετε τα τρόφιμα που δυσκολεύουν την λειτουργία του εντέρου σας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα τρόφιμα με αυξημένα λιπαρά και τα τηγανιτά. Ακόμη, καλό θα ήταν για ένα διάστημα να αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα. (1)
   2. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Η διάρροια μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε αφυδάτωση, συνεπώς θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών προκειμένου να την αποφύγετε. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών ημερησίως αποφεύγοντας τον καφέ, το τσάι, τα ανθρακούχα ροφήματα και το αλκοόλ. (1)
   3. Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για όσο διάστημα κάνει την εμφάνισή της η διάρροια, προτιμήστε την κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε φυτικές ίνες όπως ζυμαρικά, μπανάνες, μήλα, λευκό ψωμί, πατάτες, ρύζι και άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο.(1)
   4. Καταναλώστε γιαούρτι. Σε περίπτωση που λαμβάνετε κάποιο αντιβιοτικό για την θεραπεία κάποιας άλλης πάθησης, καλό θα ήταν να προσθέσετε το γιαούρτι στην διατροφή σας. Μπορείτε να το καταναλώσετε είτε σκέτο είτε ενισχυμένο με προβιοτικά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. (1)

   Πώς να αντιμετωπίσετε την διάρροια με την λήψη λοπεραμίδης

   Αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα της διάρροιας επιμένουν, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό που σας παρακολουθεί προκειμένου να σας συμβουλέψει για το πώς να την καταπολεμήσετε. Εάν συντρέχει κίνδυνος, ο γιατρός σας ίσως σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε κάποιες εξετάσεις προτού σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο. (2)

   Η ουσία αυτή δρα με δύο τρόπους. Αρχικά, ανακουφίζει γρήγορα από τα συμπτώματα και μειώνει τον αριθμό αλλά και την ένταση του φαινομένου. (1)

   Σε κάθε περίπτωση η παροδική διάρροια που δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ενώ τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται μέσα σε λίγες ημέρες. Αν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από κάποιο άλλο σύμπτωμα, μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση και οδηγίες αντιμετώπισης. (1)

    

   Παραπομπές:

   1. Endounit.gr. Available at: https://www.endounit.gr/pathiseis/diarroia/
   2. Gr, I. (2016) Λοπεραμίδη: Θεραπεία πρώτης επιλογής για τη διάρροιαiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/36341/loperamidi-therapei... (Accessed: August 29, 2022).