Skip to main content
Căutare

Întrebări frecvente

Aceasta este secțiunea despre înțelegerea alergiilor. Această secțiune a fost creată pentru a vă oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă controla alergiile. De la recunoașterea simptomelor la identificarea factorilor declanșatori, la mici schimbări pe care le puteți face pentru a vă reduce disconfortul, tot ce aveți nevoie este aici

QA Text: 
QA Question: 

De ce sunt importante alergiile?

Alergiile pot însemna orice de la un mic disconfort la șoc anafilactic care poate fi fatal. Acestea vă pot face să suferiți, să nu vă puteți concentra și chiar să aveți probleme cu somnul. Nu doar alergiile grave vă pot face să vă simțiți astfel; chiar și cele mai comune alergii cauzate de elemente uzuale precum ierburi, arbori, animale de companie și praf vă pot schimba semnificativ viața. Pentru a minimaliza disconfortul cauzat de alergii, citiți informațiile noastre și secțiunea de recomandări pentru a afla cum le puteți gestiona.

[Acest ghid este menit să acopere cele mai comune alergii de mediu, precum alergia la polen, acarienii de praf și mucegai. Acesta nu tratează reacții anafilactice care pot fi fatale, alergiile la alimente, medicamente sau insecte]

Sus
QA Question: 

Ce sunt alergiile?

O alergie este o suprareacție a sistemului imunitar la substanțe de regulă inofensive cunoscute drept alergeni. Simptomele pot apărea de obicei după mai multe expuneri la alergenul respectiv, dar aproape orice poate fi un alergen pentru o persoană. Citiți informațiile de mai jos pentru a afla factorii declanșatori comuni ai alergiilor și cum funcționează acestea.

Sus
QA Question: 

Ce cauzează o alergie?

Reacțiile alergice pot fi cauzate de diferiți factori declanșatori precum:

 • Substanțe chimice, inclusiv substanțe chimice de curățare casnice.

 • Cosmetice parfumate și articole de toaletă, în special spumă pentru baie și săpun.

 • Anumite alimente, inclusiv lactate, nuci și scoici.

 • Latex (persoanele cu alergie la latex pot avea alergii și la fructe precum avocado, banane și kiwi).

 • Mușcăturile și veninul insectelor, precum înțepăturile albinelor și viespilor.

 • Anumite medicamente inclusiv antibiotice de tipul penicilinei.

Sus
QA Question: 

Cum funcționează alergiile?

Dacă suferiți de alergia la polen, alimente sau alți alergeni prima dată, este important să consultați un medic înainte de a lua alte măsuri. Pe lângă faptul că vă poate diagnostica, un medic vă poate oferi recomandări despre opțiunile de tratament disponibile.

Există patru componente principale necesare pentru ca reacția alergică să aibă loc:

 1. Alergenul – substanța care cauzează alergia.
 2. Imunoglobulina E – un anticorp produs ca reacție la alergen.
 3. Celulele mastocitare – celule speciale, găsite în piele și mucoase (nas, ochi, gură) cu granule de histamină. Anticorpul se atașează de aceste celule.

 4. Histamina – este eliberată de celulele mastocitare și cauzează dilatația vaselor de sânge mici (capilarelor). Aceasta cauzează multe din simptomele alergiilor deoarece aceste vase de sânge încep să aibă scurgeri în țesuturile corpului cauzând inflamarea nasului, ochilor sau căilor aeriene, ceea ce duce la mâncărimea și lăcrimarea ochilor, curgerea nasului, strănut și congestie nazală.

Sus
QA Question: 

Alergii sau răceală?

Alergiile și răcelile au deseori simptome similare, astfel că uneori pot fi confundate. Este important să știți de ce suferiți pentru a ști ce tratament să aplicați. Întrebările noastre rapide vă vor ajuta să determinați dacă suferiți de o răceală supărătoare sau suferiți de o alergie!

Sus
QA Question: 

Răspundeți la aceste întrebări rapide pentru a determina dacă suferiți de o alergie sau o răceală!

 1. Simptomele au apărut brusc?
  Dacă da, probabil suferiți d eo alergie. Expunerea la unul din factorii declanșatori poate duce la o reacție care este aproape imediată. De obicei simptomele de răceală durează câteva zile pentru a apărea.

 2. Aveți dureri?
  Dacă da, probabil suferiți de o răceală sau gripă.

 3. Vă curge nasul sau este înfundat?
  Aceasta este o întrebare dificilă, deoarece puteți suferi fie de o răceală fie de o alergie! Indiciul este cum arată. Dacă lichidul din nas este galben, tulbure și galben, probabil este o alergie.

 4. Ce perioadă a anului este?
  Răcelile pot apărea oricând, dar sunt mai frecvente iarna. Alergiile apar mai des în celelalte perioade ale anului - primăvara, vara și toamna. Dacă simptomele apar în aceeași perioadă în fiecare an, probabil aveți alergi sezoniere.

Dacă nu sunteți sigur(ă) că suferiți de o alergie, consultați un medic.

Sus
QA Question: 

De ce crește incidența alergiilor?

Mulți oameni suferă din cauza alergiilor, iar acest lucru le afectează viața de zi cu zi. Suferințele cauzate de alergii sunt responsabile pentru pierderea a peste 7 milioane de zile de muncă în fiecare an1. În plus, jumătate dintre cei care suferă nu știu că sursa disconfortului lor este de fapt o alergie1.

1 Valovirta E. EFA book on respiratory allergies, 2011

Deci, ce cauzează aceste alergii?

Factori genetici
Acest aspect este investigat și dezbătut de experți de ani de zile, dar în sfârșit apare încet răspunsul. Știm că factorii genetici joacă un rol important – dacă părinții dvs. au o alergie, precum alergia la polen, probabil că și dvs. suferiți de aceeași alergie.

Contactul cu animalele
Un studiu al Universității din Michigan a descoperit că proprietarii de animale au o probabilitate mai mică de a suferi de alergii decât persoanele care nu au animale de casă deoarece expunerea zilnică la animale le întărește sistemul imunitar. Oamenii de știință au descoperit că copiii care se joacă cu câini au un risc deosebit de scăzut de apariție a alergiilor.

Ipoteza igienei
Dacă exagerați cu curățenia, acest lucru poate spori riscul alergiilor. Sistemul imunitar trebuie să intre în contact cu micro-organisme și bacterii când este în dezvoltare la copii, pentru a reacționa în mod adecvat în următoarele etape ale vieții. Majoritatea oamenilor trăiește într-un mediu mai curat decât oricând, dar se poate susține că expunerea inadecvată la alergeni poate cauza o tendință de alergie.

Dieta
Unii experți arată către o schimbare de dietă și s-au întrebat dacă nivelurile mai scăzute de vitamina D și acizi grași omega 3 ar putea cauza o creștere a alergiilor. Un studiu al oamenilor de știință de la Aberdeen Royal Infirmary a descoperit că ar putea exista legături între o dietă bogată în vitamina E în timpul sarcinii și probabilitatea ca un bebeluș să sufere de alergii când crește. Surse adecvate de vitamina E includ legume de culoare verde închis precum broccoli și spanac și migdale.

Poluare
Poluarea aerului poate avea un efect asupra persoanelor care suferă de alergii. Există dovezi că poluanții stimulează producția de polen și cresc eliberarea antigenilor din granulele de polen care duc la reacțiile alergice. De asemenea, se crede că poluanții comuni din aer precum ozonul, dioxidul de sulf și dioxidul de azot au potențialul de a exacerba simptomele alergice. Vaporii de diesel au fost asociați cu o creștere a alergiilor respiratorii, iar particulele din diesel pot înrăutăți și declanșa reacții alergice. Vestea bună este că s-a îmbunătățit mult calitatea aerului în ultimele decenii datorită tehnologiilor mai noi și eficiente și legislației de mediu mai stricte. Dar acesta este un proces lent și experții consideră că toți trebuie să facem parte din soluție. Conduceți mai puțin dacă puteți și informați-vă despre calitatea aerului din zona dvs.

Credeți că aveți o alergie? Aflați despre simptomele alergice dând click aici

 

Sus
QA Question: 

Ce este o alergie?

O alergie este reacția organismului dvs. la un alergen sau proteină din mediu. Acestea sunt de obicei inofensive, dar sistemul imunitar al unei persoane alergice crede că sunt periculoase și produce un tip special de anticorp („IgE”) pentru a le ataca. Aceasta face ca alte celule să elibereze alte substanțe chimice inclusiv histamina, ceea ce cauzează simptomele unei reacții alergice.

Sus
QA Question: 

Ce este histamina?

Histamina este o substanță chimică naturală eliberată de celulele de sânge și care declanșează o reacție alergică.

Sus
QA Question: 

Ce este un alergen?

Un alergen este denumirea dată oricărei substanțe care poate declanșa o alergie. Există mii de alergeni diferiți în jurul nostru și aproape orice substanță poate provoca o reacție alergică la o persoană foarte sensibilă.

Sus
QA Question: 

Care sunt cei mai comuni alergeni?

Cele mai comune cauze ale alergiilor sunt:

 • Polenul

 • Proteina din fecalele acarienilor de praf

 • Particulele de pe blana animalelor (celule de păr și piele)

Dați click aici pentru informații suplimentare despre perioadele din timpul anului când puteți avea reacții alergice la diverși alergeni.

Sus
QA Question: 

De ce unii oameni au alergii și alții nu?

Motivul pentru care unii oameni au tendința de a dezvolta alergii este din cauza capacității lor de a produce anticorpul alergic denumit „IgE” când intră în contact cu o anumită substanță. Numărul persoanelor care suferă de alergii crește, dați click aici pentru a afla de ce.

Sus
QA Question: 

Care este tratamentul cel mai adecvat pentru alergia mea?

Cea mai adecvată metodă pentru a combate alergia la polen și alte alergii este să evitați alergenii? Bineînțeles, nu puteți face acest lucru întotdeauna. Există tratamente precum REACTIN® 10 mg capsule moi pentru a vă ajuta să ameliorați simptomele alergice și să vă continuați viața în mod normal.

REACTIN® 10 mg capsule moi poate fi prima linie de apărare, deoarece include diverse tratamente eficace care ameliorează simptomele alergiei la polen.

Sus

Tratarea alergiei

Găsiți medicamente și tratamente disponibile pentru dvs. pentru a trata simptomele alergice.

Tipuri de alergii?

Alergiile și răcelile au deseori simptome similare, deci pot fi confundate cu ușurință. Aflați diferențele și răspundeți la aceste întrebări rapide.

Acest medicament conține diclorhidrat de cetirizină 10 mg şi se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Doza recomandată: 1 capsulă pe zi. Se recomandă adulților, adolescenților și copiilor cu vârsta de 12 ani și peste. Viza de publicitate nr.: 1992/03.11.2022