Skip to main content
Căutare

Tratarea alergiei

Dacă începeți să aveți simptome alergice pentru prima dată, este important să consultați un medic înainte de a lua orice alte măsuri. Pe lângă diagnostic, un medic vă poate vă poate oferi recomandări cu privire la alergia la polen. În mod alternativ puteți vizita un farmacist care vă poate oferi recomandări cu privire la opțiunile de tratament adecvate.

După ce ați decis că medicamentele pentru alergie ar trebui să fie o parte din lupta împotriva alergiilor, aveți misiunea de a decide care tip de medicament pentru alergii este cea mai bună alegere. 

Începeți prin a afla ce tip de tratament este disponibil și și cum funcționează fiecare pentru a vă ameliora simptomele:

Antihistamine

Antihistaminele reprezintă cea mai comună formă de medicament pentru alergia la polen, care funcționează prin blocarea acțiunii histaminei în sistemul dvs. Acestea sunt în formă de comprimat, lichid și spray nazal, fără sau cu rețetă.

Antihistaminele ameliorează majoritatea simptomelor alergice comune, inclusiv mâncărimea sau lăcrimarea ochilor, strănutul și curgerea nasului, printre altele.

Gestionarea alergiei

QA Text: 
QA Question: 

Gestionarea alergiei

Casa dvs. este locul în care aveți cel mai mare grad de control asupra mediului. Dacă acesta va fi adecvat pentru gestionarea alergiilor dvs. veți avea beneficii semnificative.

Sus
QA Question: 

Reducerea alergenilor de acasă

Aceste practici nu sunt benefice doar pentru oamenii cu alergii de interior. Acestea vor îmbunătăți calitatea aerului de acasă și vor asigura un mediu mai sănătos pentru oamenii cu probleme respiratorii, astm sau bronșită. Aceste schimbări vor face o diferență semnificativă, dar dacă nu vă ameliorează situația în mod semnificativ, este timpul să luați în considerare medicamentele.

1. Evitați carpetele, covoarele sau draperiile grele
Toate aceste lucruri permit acumularea prafului. În mod ideal pardoselile din lemn masiv sau linoleum sunt ideale pentru evitarea prafului, dar dacă înlocuirea pardoselii nu este o opțiune, asigurați-vă că aveți carpete subțiri.

2. Folosiți inteligent ornamentele
Înlocuirea mobilierului tapițat poate fi utilă, dar dacă acest lucru nu este posibil, puteți aplica unele schimbări ușoare. Puteți pune la pat saltele, cearșafuri, pilote și perne anti-alergenice. De asemenea, puteți acoperi saltelele cu lenjerie de pat anti-alergenică.

3. Fiți vigilent(ă) cu curățenia
Curățenia casnică, aspirarea și ștergerea prafului pot reduce alergenii de acasă. Asigurați-vă că aveți cât mai puțin praf pe pardoseli și mobilier. Aspirarea regulată a saltelei, carpetelor și mobilierului poate fi utilă. Aspirați cu un filtru și când ați terminat schimbați pungile de praf afară.

Când faceți curățenie, purtați o mască și ochelari și folosiți o cârpă umedă pentru a nu ridica particulele de praf în aer.

Dacă aveți un animal de companie și sunteți alergic(ă) la acesta dar nu puteți să renunțați la el, încercați să dublați frecvența curățeniei, schimbați hainele în mod frecvent și nu permiteți accesul animalului de companie în anumite camere.

4. Spălați rufele des
Spălați cu apă fierbinte toate rufele pentru a omorî acarienii de praf și a scăpa de fecalele acestora. Aerisiți bine patul în fiecare zi, faceți patul la începutul serii și uscați-l cu o sticlă de apă fierbinte înainte să dormiți. Chiar și persoana cea mai rece transpiră în timpul somnului, iar acarienii de praf sunt atrași de umezeală. Spălați pernele, cearșafurile și jucăriile copiilor la minim 60 de grade C.

5. Minimalizați acumularea de obiecte
Aceasta adaugă suprafețe pe care se poate aduna praful. Faceți ordine pentru ca praful să nu se poată aduna, scăpați de perne și abajururi pe care se poate colecta ușor praful. Țineți hainele în șifonier, iar păpușile, ursuleții de pluș și alte jucării moi în cutii de jucării. Poate fi util și să scăpați de plante în ghiveci care cauzează mâncărime și de coșurile de gunoi bombate (zone de adunare a sporilor de mucegai).

6.Cumpărați un filtru de aer
Filtrele HEPA (aer cu particule de înaltă eficiență) colectează alergeni care pot declanșa alergii. Folosiți un filtru de aer HEPA acasă și un aspirator cu filtru HEPA.

7.Păstrați ferestrele închise
Importanța aerisirii camerelor a fost recunoscută de Florence Nightingale, prima asistentă medicală educată care a documentat beneficiile sale asupra sănătății. Cu toate acestea, persoanele care suferă de alergii trebuie să restricționeze perioada în care ferestrele sunt lăsate deschise. Polenul poate intra printr-o fereastră deschisă și poate crește suferința cauzată de alergie. Țineți ferestrele închise în perioadele când volumul de polen este ridicat.

Curățarea ferestrelor este de asemenea importantă, în special în jurul cadrelor și tocurilor ferestrelor, unde se poate aduna mucegai și condens.

8.În cazul în care căutați o casă…
… este recomandat să evitați zonele umede de lângă râuri sau chiar cursuri de apă subterane. Dacă aveți o alergie la pisici sau alte animale de companie, este posibil să trebuiască să înlocuiți pardoselile din noua casă în costul total al achiziției. Casa dvs. ideală ar putea fi o nouă construcție în Alpi, unde acarienii de praf urăsc umiditatea redusă și temperaturile scăzute.

Pentru informații suplimentare despre cum puteți adopta o rutină de ameliorare a alergiilor continuați să citiți. Dacă încă suferiți, este posibil să aveți nevoie de medicamente. 

Sus
QA Question: 

Rutina de ameliorare a alergiilor

Dacă vă gândiți la rutina zilnică din perspectiva a ceea ce ar putea fi util sau nu în lupta împotriva alergiilor vă poate ajuta să preluați controlul asupra situației.

Mai jos prezentăm câteva aspecte de luat în considerare pentru fiecare etapă a zilei. Bineînțeles, rutinele vor trebui adaptate după momentul zilei, sezonul anului și volumul de polen, împreună cu alți factori personalizați pentru dvs. și alergenii dvs. specifici.

Sus
QA Question: 

Dimineața

Când vă pregătiți să plecați de acasă, puteți face unele lucruri pentru a vă îmbunătăți situația. Deoarece de prima dată când veți pleca de acasă veți fi expus(ă) la alergeni, trebuie să vă asigurați că sunteți pregătit(ă). Dacă luați medicamente pentru alergii, luați-le cu 30 de minute înainte să plecați de acasă.

Gelurile sau alte produse pentru păr pot fi ca un magnet pentru alergeni, deci când puteți, evitați aplicarea acestora dimineața înainte de a pleca de acasă.

Și accesoriile contează. De exemplu, ochelarii de soare mari vă pot proteja ochii de alergeni.

Sus
QA Question: 

După-amiaza

Dacă este posibil, încercați să rămâneți înăuntru și, după cum v-am recomandat în lista recomandărilor pentru persoane cu alergii, evitați deschiderea ferestrelor. Deși acest lucru nu poate fi complet practic, există încă riscuri să fiți afectat(ă) de alergii. Vă recomandăm să aveți la dvs. medicamente pentru alergii pentru a fi pregătit(ă) pentru orice situație.

Sus
QA Question: 

Seara

Dacă aveți timp, este o idee excelentă să curățați casa.

Aceasta va evita acumularea alergenilor în casă. În plus, găsiți timp să vă spălați hainele care au fost afară și au colectat polen.

În cele din urmă, este o idee bună să faceți duș înainte să vă culcați. Cât timp ați fost afară pe parcursul zilei, ați colectat polen pe păr și corp. Dacă faceți duș înainte de culcare veți îndepărta polenul colectat și nu-l veți lua în pat cu dvs.

Sus

Tipuri de alergeni

Alergenii sunt întâlniți mai mult în anumite perioade ale anului. În funcție de perioada anului, diverse plante eliberează polen în atmosferă. Derulați pentru a afla mai multe informații despre polen și alți alergeni.

reactin_tratarea_icon-arinul.png

Arinul

Arinii cresc în principal în locuri umede precum malurile râurilor. Mâțișorul mascul (grupuri de flori) are culoare maro închis - roșu și devine galben-roșu când este matur. Polenul este cunoscut pentru o alergenecitate moderată către ridicată și poate fi eliberat de la sfârșitul lunii ianuarie, cu perioada de vârf în martie. Polenul de mesteacăn și alun este similar polenului de arin. Persoanele sensibile la polen de arin pot suferi și din cauza polenului de mesteacăn.

reactin_tratarea_icon-frasin.png

Frasin

Frasinii pot crește până la 30 de metri și preferă zonele cu o alimentare cu apă bună și pot fi recunoscuți după scoarța netedă, gri-maro. Mugurii frasinului comun sunt negri, iar cei ai altor specii sunt maro. Frasinii au o perioadă de înflorire relativ scurtă de aproximativ 2 săptămâni în martie sau aprilie.

reactin_tratarea_icon-mesteacan.png

Mesteacăn

Polenul de mesteacăn este unul dintre cele mai alergenice, iar mestecenii sunt ușor identificați prin scoarța albă. Preferă zone ușor împădurite sau de landă, deci este improbabil să fie găsiți în păduri dese. În funcție de vreme, înflorirea începe la jumătatea lunii martie.

reactin_tratarea_icon-alun.png

Alun

Este un arbust care are nevoie de multă lumină și este găsit deseori la marginea unor păduri. Mâțișorul mascul este galben deschis și ușor de detectat de la distanță.

reactin_tratarea_icon-stejar.png

Stejar

Stejarii sunt ușor identificați prin forma rezistentă și frunzele unice. Scoarța lor este dură, închisă la culoare și fisurată vertical. Mâțișorii mascul apar în același timp cu frunzele, iar polenul este liberat în aprilie și mai. Stejarul cauzează o alergenicictate moderată.

reactin_tratarea_icon-platan.png

Platan

Platanii sunt copaci imenși cu frunze asemănătoare arțarului și o scoarță caracteristică, care se decojește în bucăți mari. Părțile exterioare sunt de obicei închise la culoare, iar cele interioare sunt galben deschis sau maro. Datorită rezistenței lor la poluare, platanii sunt găsiți deseori în orașe. Florile sunt concentrate în sfere mici în lujeri lungi care pendulează, iar sezonul de înflorire este între martie și mai. Simptomele alergice comune în această perioadă tind să fie cauzate de mesteacăn, dar și de arin, alun, carpen, stejar, fag, castan dulce și diverse ierburi.

reactin_tratarea_icon-trestia.png

Trestia

Trestia crește în sol umed și nisipos, lângă râuri și lacuri. Mugurii înfloriți au deseori perișori albi, argintii, și devin galbeni când ies anterele în timpul polinării. Înflorirea începe de obicei în martie, dar deoarece există numeroase specii, polenul este uneori eliberat și în iunie. Potența alergenică a trestiei este scăzută, dar este posibil să existe reacții încrucișate cu polenul de plop.

reactin_tratarea_icon-samanta.png

Sămânța de rapiță de ulei

Aceasta este o cultură agricolă larg răspândită, cu un miros neplăcut și flori galbene. Deși florile sunt polinate de insecte, polenul este aeropurtat și poate fi suflat de vânt zeci de kilometri. Sezonul de înflorire principal durează din aprilie și mai, cu alergenicitate scăzută înspre moderată.

reactin_tratarea_icon-patlagina.png

Pătlagină

Frunzele acestei mici ierburi sunt aranjate de obicei într-o rozetă direct pe sol. Florile sunt plasate pe lujeri lungi, fără frunze, cu stamine lungi. De obicei volumul de polen nu este foarte mare, iar sezonul durează din mai până în septembrie, fără o perioadă de vârf proeminentă.

reactin_tratarea_icon-lamai.png

Lămâi

Lămâii cresc până la 30 m înălțime și sunt frecvent plantați în scopuri ornamentale, deseori de-a lungul aleilor cu arbori. Frunzele au formă de inimă și florile apar de obicei în iunie, dar au potențial alergenic scăzut sau inexistent. 

reactin_tratarea_icon-urzica.png

Urzica

O buruiană bine cunoscută pentru înțepătura sa puternică. Urzicile cresc de obicei în zone părăsite în sol azotat. Sezonul de înflorire este din iunie până în septembrie, dar alergenicitatea este redusă sau inexistentă.

reactin_tratarea_icon-macris.png

Măcriș, ștevie

Aceste ierburi comune de la țară au flori mici, de culoare roșie, care nu ies în evidență. De obicei cresc pe pajiști și pășuni, iar uneori în zone nisipoase de coastă. Sezonul de înflorire este din aprilie până în septembrie, iar polenul are o alergenicitate moderată până la ridicată.

reactin_tratarea_icon-ierburi.png

Ierburi

Există numeroase specii de ierburi, care eliberează polen din mai până în septembrie, cu perioade de vârf în iunie și iulie. Speciile cu cel mai mare potențial alergenic sunt cele care cresc înalte pe pășuni, de exemplu timoftica, golomățul, iarba de ovăz și raigras. Toate au efecte alergenice ridicate, iar secara cultivată are cel mai puternic efect.

reactin_tratarea_icon-pelinita.png

Pelinița

Această buruiană cu aspect de arbust și tulpină lemnoasă este găsită în zone părăsite și poate crește până la o înălțime de 2 m. Frunzele sunt crestate, cu perișori albi dedesubt. Florile sunt foarte mic, de culoare galbenă până la roșiatic-maro. În Europa, începutul sezonului este sfârșitul lunii iulie. Pelinița are o alergenicitate ridicată. 

reactin_tratarea_icon-alternaria.png

Mucegai

Alternaria: Alternaria este o ciupercă ce apare ca linii, puncte închise la culoare sau cercuri de diametrul unei farfurii și deseori este găsită în băi. Crește natural afară pe plante, dar și la interior, pe lemn, izolații din silicon, pereți sau textile, oriunde condensul sau alte surse de umezeală asigură suficientă apă. În Europa Centrală, sezonul de creștere a Alternaria începe la jumătatea lunii iunie, are vârful în iulie sau august și ia sfârșit cu sporii aeropurtați în septembrie sau octombrie. Volumul de spori este uneori foarte mare după ploile de vară și convecția termică ajută sporii să devină aeropurtați când solul se usucă. Sporii de alternaria au o potență alergenică moderată înspre ridicată.

reactin_tratarea_icon-cladosporium.png

Mucegai: Cladosporium

Cladosporium este un mucegai comun întâlnit în toată lumea. Afară este frecvent întâlnit pe materiale organice în putrefacție precum plante și lemn, iar în incinte este găsit pe pereți și obiecte deteriorate de apă, chiar pe mâncarea din frigider. Sporii mici au o suprafață rugoasă distinctivă, de culoare maro pal – maro închis. Ca și Alternaria, sezonul începe la jumătatea lunii iunie, are vârful în iulie și august și ia sfârșit odată cu sporii aeropurtați în septembrie și octombrie. Volumul sporilor este uneori foarte mare după ploaia de vară și convecția termică ajută sporii să devină aeropurtați când solul se usucă. Sporii de Cladosporium au o potență alergenică moderată.

reactin_tratarea_icon-acarienii.png

Acarienii de praf

Reacțiile alergice la acarienii de praf din casă sunt foarte comune. Uneori cunoscută drept alergie la praf, simptomele clasice includ curgerea, mâncărimea sau înfundarea nasului, mâncărimea sau umflarea ochilor și tuse, în special dimineața după trezire. De fapt, alergenul nu este reprezentat neapărat de acarieni, cât de fecalele acestora. Acestea sunt mai mici decât granulele de polen obișnuite, acoperite de un strat subțire care se deteriorează în timp, eliberând particule alergenice și mai mici.

reactin_tratarea_icon-animale.png

Animale de companie

Câinii și pisicile sunt alergeni pereni, iar particulele de pe blana lor (celule de păr și piele) reprezintă cauza cea mai importantă a alergiilor la animalele de companie. Animalele de companie năpârlesc celule de păr și piele tot timpul, în special în timpul curățării. Aceste particule se așează pe lenjeria de pat, carpete și mobilier și zboară când sunt deranjate. Atingerea și mângâierea pisicilor și altor animale poate declanșa reacții alergice precum iritații ale pielii și erupții cu mâncărime.

Aflați Despre REACTIN®

Poate ajuta modul în care a ridicat simptomele de alergie.

Ghid privind tipurile de alergii

Aflați despre cele mai comune 4 tipuri de alergii și cum le puteți gestiona.

Acest medicament conține diclorhidrat de cetirizină 10 mg şi se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Doza recomandată: 1 capsulă pe zi. Se recomandă adulților, adolescenților și copiilor cu vârsta de 12 ani și peste. Viza de publicitate nr.: 1992/03.11.2022